środa, 11 grudnia 2019

Ciasto ucierane ze śliwkami

Macie jeszcze śliwki w zamrażarce? Jeśli tak, to zapraszam na szybki przepis na solidny kawał ciacha. Bardzo proste do zrobienia i smaczne. Przepis dostałam od mojej chrzestnej, dziękuję  💗





Składniki (blaszka 23/33):
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
jajka 5 szt,
cukier 1,5 szklanki,
śmietana 18% 1 szklanka,
masło rozpuszczone 250 g,
skórka starta z pomarańczy 1 łyżka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

dodatkowo:
śliwki mrożone lub świeże 700 g,
cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę i ucieramy. Mąkę pszenną oraz proszek przesiewamy do oddzielnej miski, a następnie dodajemy do masy jajecznej wraz z rozpuszczonym masłem oraz startą skórką pomarańczy. Wszystko miksujemy mikserem do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, na wierzchu układamy śliwki i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 1 godzinę aż ciasto będzie złociste, a patyczek w niego włożony będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz