Piernik z kremem i powidłem śliwkowym



Dzień dobry :-) Jeśli szukacie pysznego, prostego i szybkiego przepisu na piernika to polecam Wam ten. Wychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) 

Blaszka 23x33 cm

Składniki ciasto:

  • 2 jajka L
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła (roztopione)
  • 1 szklanka kefiru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka prawdziwego miodu u mnie wielokwiatowy


1. Do miski dajemy suche składniki: mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Mieszamy.
2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie puszystą i potroi swoją objętość. 
3. Teraz dodajemy miód, cały czas miksujemy, następnie dodajemy roztopione, przestudzone masło. Cały czas miksujemy.
4. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy nasze sypkie, wymieszane składniki na zmianę z kefirem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niego ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut do tzw "suchego patyczka". Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Składniki masa:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (ja dałam domowy)
  • 200 g masła (temp. pokojowa)


Dodatkowo:

  • około 350 g powidła śliwkowego
  • polewa czekoladowa 


1. W jednej szklance mleka roztrzepujemy żółtka, dodajemy obie mąki i mieszamy. Pozostałe mleko musimy zagotować razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 
2. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy.
3. Jak budyń będzie już zimny, to zaczynamy ubijać masło. Musi ono zrobić się jasne i puszyste, wtedy najlepiej w 3-4 porcjach dodajemy budyń, miksujemy (nie długo, żeby się nam masa nie zważyła) do połączenia się składników.

Przełożenie ciasta:
blat ciasta -  około 250 g powidła śliwkowego - krem budyniowy - blat ciasta - reszta powidła śliwkowego - polewa czekoladowa






19 komentarzy:

  1. O Cię, jak to ciasto cudownie się prezentuje- wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja teściowa robi przepyszny piernik z gruszką w środku. Jeśli jednak widzę opcję z kremem w środku, to mam ochotę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy mozna zamiast sody dac proszek do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku jadłam już kilka pierników ale z takim "białym" kremem jeszcze nie :) Prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym z chęcią, pierniki obok serników i szarlotek to moje ulubione ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie. przypomina mi nawet trochę wuzetkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ostatnio robiłam sam piernik. Ten z kremem wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, idealny na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi superowo smakować....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Love this chocolate Cake, looks delicious!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam ale w przepisie składników do kremu nie ma nic podane, że jest potrzebny budyń. I tu moje pytanie ile, jaki i z cukrem czy bez. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepis na masę, najpierw gotujemy domowy budyń. Nie potrzeba już tego z torebki.

      Usuń
  12. Dzięki za wyjaśnienie, niestety nie mam ręki do ciast więc muszę mieć wszystko podane że składnikami jak dziecku :🤣🤣🤣

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie niestety kremy odpadają... a szkoda, bo zawsze je lubiłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger