Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi – świetny sos do makaronu

To proste pesto dyniowe to tak wspaniała sprawa, a niedoceniana! Kręcimy pesto z różnych zielonych liści, a doskonałe wyjdzie nam też z dyni – bardziej kremowe, stanowi idealny sos do makaronu, pastę do chleba czy dip do maczania grissini na przyjęciach.

Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi - świetny sos do makaronu

Makaron z pesto dyniowym – świetny pomysł na szybki i zdrowy obiad

Pewnie sami wiecie, że nie ma szybszego obiadu niż makaron z pesto. Z tym jest podobnie – zakładając, że macie już gotowe puree dyniowe, taki obiad zrobicie w 10 minut. Wystarczy zblendowac składniki pesto, ugotować w tym czasie makaron i wymieszać wszystko razem. Możecie takie danie podać z pomidorkami koktajlowymi, świezym tymiankiem i parmezanem. Idealne!

Żeby zrobić puree z dyni wystarczy ją wydrążyć (nie trzeba obierać!), pokroić na mniejsze kawałki, lekko skroić olejem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 20-25 minut. Następnie wystudzić i zblendować. Ja zawsze robię więcej takiego kremu i używam do wszystkiego np. do tych orkiszowych korzennych muffinek albo placuszków dyniowym. Polecam!

Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi - świetny sos do makaronu

Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi

Składniki (2 małe słoiczki):

  • 1 szklanka puree z dyni hokkaido
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 10 – 15 łyżek oliwy z oliwek
  • 15 g parmezanu (spora garść)
  • garśc natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni do zrumieniania. Parmezan ścieramy na tarce lub kroimy w małe kawałki. natkę siekamy. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, dodając tyle wody, ile chcemy do pożądanej konsystencji. Proste pesto dyniowe gotowe!

Jak zrobić puree dyniowe? Opisałam to w akapicie nad zdjęciem 🙂

Smacznego!



2 thoughts on “Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi – świetny sos do makaronu”

  • Witam, a ile czasu taki słoiczek pesto może postać w lodówce?
    Pasteryzowała je Pani może kiedyś, aby postały dłużej?

    • Myślę, że do tygodnia w lodówce spokojnie da radę. Można zapasteryzować jak najbardziej! Smak będzie odrobinę inny, bo pesto się podgrzeje, ale ja je również czasami robię w wersji z dodatkiem śmietanki, a nie wody i na ciepło i też jest pycha, więc pasteryzacja powinna dac radę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *