Orzechowiec

4.7/5 (467 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Ciasto orzechowiec przepis

Ciasto o nazwie Orzechowiec to połączenie kruchych, miodowych blatów ciasta, masy budyniowej oraz warstwy orzechowej z lekkim karmelem, do której można użyć orzechów włoskich, laskowych, czy pekan.

Ja przygotowuję zawsze domowej roboty krem budyniowy, który często dodaję także do kremówki, ptysi, czy wielu innych ciast. Jest naprawdę pyszny i bardzo uniwersalny.

Ciasto orzechowiec to smaczne ciasto na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Można je także przygotowywać przez cały rok na wszelkie uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Andrzejki czy na sylwestra.

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).

Przepis na: Orzechowiec

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 120 g cukru białego
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 120 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła

Masa orzechowa:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki miodu
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g masła
Wyślij emailem

Jak zrobić Orzechowca?


Krok 1

składniki na ciasto orzechowiec

Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na kruche ciasto. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i dzielimy na trzy równe części.  


Krok 2

Spód na ciasto orzechowe

Jeżeli masz tego samego rozmiaru dwie foremki, wtedy pieczemy dwa ciasta równocześnie, a jeśli nie to jedno po drugim. Na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie średniej wielkosci, o rozmiarze 24×24 cm) wykładamy pierwszą część ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15-17 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Tak samo postępujemy z drugim blatem ciasta.


Krok 3

Masa budyniowa

W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. W garnku gotujemy na małym ogniu 2 szklanki mleka, a pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką i sypkim budyniem. Masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu i ciągle mieszamy. Najpierw zaczną się  pojawiać duże grudki, lecz im dłużej będziesz je miksować to zacznie powstawać gładki, gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Krok 4

Zmiksowane masło

Miękkie masło miksujemy na jasny puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż powstanie jednolity krem.


Krok 5

Masa orzechowa z miodem

Orzechy siekamy dosyć drobno. W małym rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem, doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy przez 2 minuty.  


Krok 6

Spód orzechowy

Na trzecią część ciasta wyłożoną na spodzie foremki wykładamy masę orzechową. Wierzch wyrównujemy za pomocą łyżki. Pieczemy również przez 17 minut w temp. 180 stopni.


Krok 7

Przepis na orzechowca

Ciasto orzechowiec składamy w całość. Na pierwszy zimny blat ciasta nakładamy połowę kremu budyniowego. Następnie nakładamy drugi blat ciasta, krem budyniowy, a na wierzch orzechowy blat. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto kroimy dopiero następnego dnia, wtedy blaty nieco zmiękną i będą się ładnie kroić. Smacznego!


Przepis na orzechowca

Orzechowiec

Ciasto orzechowiec prosty przepis

Orzechowiec ciasto z miodem

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 467

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
64 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
3 miesięcy temu

Wszystko byłoby super gdybym pominęła mąkę ze składników na Krem budyniowy…Psuje smak.

Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Witam! Czy to normalne, że w warstwie z orzechami miejscami ciasto wyszło na gore?

Jad
Jad
1 miesiąc temu
Reply to  Natalia

Witam.
Z mojego doświadczenia wynika że oczywiście może. Prawdopodobnie foremka była większa i ilość “karmelu” orzechowego była zbyt mała.Wystarczy zrobić trochę większą porcję orzechów z miodem i masłem.

Martyna
Martyna
4 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy mogę upiec odrazu 3 blaty ciasta i potem już ostudzone całe ciasto wsadzić do lodówki? Chodzi mi o to czy całe ciasto musi być jeszcze w piekarniku 😉 pozdrawiam!

Patrycja
Patrycja
4 miesięcy temu

Ile u Pani gram wynosi szklanka mąki? Pozdrawiam

Barbara
Barbara
4 miesięcy temu

Przepyszny, nic dodać nic ująć. Mega, zresztą jak wszystkie Pani przepisy 🙂

Justyna
Justyna
4 miesięcy temu

ile szybciej można upiec blaty przed świętami? 🙂

Kasia
Kasia
1 rok temu

Wyszedl super, wszyscy Domownicy zachwyceni

Monika
Monika
1 rok temu

Pyszny. Polecam. Część z orzechami robi robotę. Mniam.

Justyna
Justyna
1 rok temu

Zrobiłam na święta. Wyszedł bardzo twardy mimo że leżał w lodówce więcej niż dobę. Grube blaty ciasta wyszły. Ciężko się go je. Robione wszystko według przepisu

Anna
Anna
4 miesięcy temu

Trzymałam w lodówce całą noc i dzis wyjmuje a masa orzechowa jest twarda. W sensie da sie zjesc, nie jest jak kamien ale napisała Pani, ze po nocy w lodowce sie bedzie dobrze kroic, nie kroi sie lekko przez orzechy.

Tomasz
Tomasz
1 rok temu

Jaki duży budyń, na 0.5l mleka czy 3/4 l?
Są różne.

Tomasz
Tomasz
1 rok temu

Zrobiłem masę budyniową dokładnie wg przepisu. Gotowałem na gładką masę potem zimne Miksował z masłem. Cała noc w lodówce. W smaku za bardzo czuć mąkę.

Ania
Ania
1 rok temu

Witam. Po zrobieniu kremu i przechowywaniu go w lodowce ok 3 h jest dalej rzadki. Jest jakis spodob zeby go uratowac?

Ilona
Ilona
1 rok temu

Dzien dobry. Potrzebuje pomocy. Przeoczyłam przepis na masę orzechową. Upieklam trzy spody. Co teraz z orzechami ?

Magda
Magda
1 rok temu

Masę orzechowa wykładamy na surowvy spod ?

Martyna
Martyna
1 rok temu

Witam, chcę upiec blaty dzisiaj, by przełożyć kremem jutro wieczorem. Jak i gdzie najlepiej przechować je?

Małgosia
Małgosia
1 rok temu

Witam, mam blaszkę 22×28 cm o ile zwiększyć składniki by blaty nie były zbyt cienkie? POZDRAWIAM

Małgosia
Małgosia
1 rok temu

Dziękuję;)

Joanna
Joanna
1 rok temu

Witam, o ile zwiększyć ilość składników, jeśli chcę zrobić ciasto w blaszce o wymiarach 24×34 cm?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Pozdrawiam serdecznie.

Piotr
Piotr
1 rok temu

Czy między blatami ciasta można dodać jedną warstwe z powidłami śliwkowymi czy to będze wtedy za słodkie? Pozdrawiam …….

Agata
Agata
1 rok temu

Ile dni przed Wigilią najlepiej zrobić orzechowca? Czy blaty można upiec wcześniej i złożyć ciasto w późniejszym terminie?

xMoniaxx
Monia
1 rok temu

Pani Asiu , co pani dodała do ciasta kruchego że ma ciemny kolor ? 🙂

Milena
Milena
1 rok temu

Przepyszne
Robiłam W tamtym roku.
W tym powtórka.

Weronika
Weronika
1 rok temu

Dobry wieczór. W przepisie jest podana mniejsza blaszka. Czy można zrobić również w dużej? Czy ciacho wyjdzie zbyt cienkie? 🙂

Marta
Marta
1 rok temu

Dzień dobry, jakiś ratunek potrzebny gdyż do masyy budyniowej z rozpędu dodałam odrazu masło i wszystko razem gotowałam. Co teraz? Budyń wyszedł gesty.

Martyna
Martyna
1 rok temu
Reply to  Marta

Zmiksować całość też tak zrobiłam 😂

Marta
Marta
1 rok temu

Spróbuję ale boję się żeby nie było takiej konsystencji jak czysty budyń, że nie będzie takie kremowe. Hmmm no nic zobaczę co wyjdzie. Narazie zrobił się tłusty zwarty glut

Asia
Asia
2 lat temu

4 szklanki mąki to ile g? Jaka jest pojemność szklanki? Czy budyń powinien być w wersji bez cukru? Czy ciasto można wyrobić mikserem z hakami, czy lepiej ręcznie?

Ula
Ula
2 lat temu

Czy ciasto należy przygotować kilka dni przed planowaną imprezą, żeby “przeszło”?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Ula

Pisałam o tym w 7 kroku 🙂 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Można je równie dobrze zrobić 2 dni przed imprezą. Udanych wypieków!

Ula
Ula
2 lat temu

Czy ciasto należy przygotować kilka dni przed planowaną imprezą, żeby “przeszło”?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Ula

Pisałam o tym w 7 kroku 🙂 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Można je równie dobrze zrobić 2 dni przed imprezą. Udanych wypieków!

Amanda
Amanda
4 lat temu

Mogłabym jesc cały czas 😀 gdyby tylko było mniej pracochlonee 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Amanda

Oj tam, oj tam 🙂 Smak wynagradza poświęcony czas!

Amanda
Amanda
4 lat temu

Mogłabym jesc cały czas 😀 gdyby tylko było mniej pracochlonee 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Amanda

Oj tam, oj tam 🙂 Smak wynagradza poświęcony czas!

Joanna
Joanna
4 lat temu

Czy orzechy włoskie można zastąpić orzeszkami ziemnymi? Mąż ma uczelenie na włoskie..

Joanna
Joanna
4 lat temu

Czy orzechy włoskie można zastąpić orzeszkami ziemnymi? Mąż ma uczelenie na włoskie..

Przepis na orzechowca

Jeżeli chcesz znaleźć sprawdzony przepis na orzechowca to dobrze trafiłaś 🙂 Mój powyższy przepis na orzechowca świetnie się sprawdzi na wszelkie imprezy rodzinne, sylwestry oraz święta. U mnie w domu orzechowiec ciasto z miodem to jeden z przepisów świątecznych, których nie może zabraknąć zarówno na Boże Narodzenie, jak i podczas Wielkanocy. Jak do masy orzechowej używam z reguły orzechów włoskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć np. laskowych, czy pekan – orzechowiec i tak będzie przepyszny!

Ciasto orzechowiec prosty przepis

Powyższy przepis na ciasto orzechowiec jest prosty, ale wymaga od nas trochę czasu. Jeżeli będziesz postępować zgodnie z moimi wskazówkami krok po kroku, to jestem przekonana, że orzechowiec wyjdzie przepyszny! 🙂 Prosty przepis na ciasto orzechowiec zaczynamy od upieczenia 3 spodów z ciasta kruchego. W między czasie przygotowujemy krem budyniowy oraz masę orzechową. Następnie składamy ciasto w całość, czyli spód, połowa masy budyniowej, drugi spód, pozostała część masy budyniowej i ostatni spód z masą orzechową.

Orzechowiec ciasto z miodem

Do mojego ciasta orzechowiec dodaję miód, zarówno do spodu, jak i do masy orzechowej. Po pierwsze bardzo dobrze łączy orzechy w górnej warstwie, a po drugie spody lepiej z nim smakują. Ciasto orzechowiec z miodem najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy nasze spody troszkę zmiękną. Po przygotowaniu nasze ciasto orzechowiec z miodem przechowujemy w lodówce, minimalnie przez 12 godzin. Osobiście muszę przyznać, że orzechowiec najbardziej kojarzy mi się z wigilijnym stołem i ogólnie świętami.

RozwińZwiń