Piernik to typowo bożonarodzeniowe ciasto i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, bo to symbol dobrobytu i bogactwa. W  niektórych regionach Polski wchodzi w skład obowiązkowych 12 potraw wigilijnych.

Dzisiejszy przepis zadowoli, a raczej  zachwyci amatorów miękkich pierników. Piernik jest mięsisty, gęsty i wilgotny, a im starszy, tym smaczniejszy.

Oprócz tradycyjnych przypraw korzennych delikatnie aromatyzowany kawą zbożową Inką, ona też nadaje ciastu głębokiej, ciemnej barwy. Ciasto przełożone jest powidłami śliwkowymi i oblane czekoladową polewą.

Jest pyszny i bajecznie prosty do przygotowania. Część produktów rozpuszczamy w rondelku i mieszamy z resztą bez użycia miksera.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3/4-1 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej Inki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej- 300 g

Dodatkowo: 

  • kilka łyżek powideł śliwkowych do przełożenia

Na polewę:

  • 80 g ciemnej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka kawy Inki

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzać do 180*C. Keksówkę 30 × 11 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia
  • w szerokim rondlu na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Zdjąć garnek z ognia, odczekać chwilę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko i energicznie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać przesianą mąkę. Wymieszać tak, by nie było grudek
  • masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika
  • piec w 180*C 45 minut, do suchego patyczka
  • po całkowitym ostudzeniu przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami
  • w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać. Polać piernik

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *