Piernik świąteczny

4.8/5 (434 ocen)
Czy wyobrażasz sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika? Ja zdecydowanie nie! U mnie co roku pojawia się piernik świąteczny przekładany masą grysikową oraz powidłami śliwkowymi, a udekorowany z wierzchu polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Smakuje i wygląda naprawdę rewelacyjnie!

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 45 min pieczenia

piernik świąteczny

Opis przepisu

Piernik świąteczny to genialny wypiek, który będzie się pięknie prezentować na wigilijnym stole. Mam na blogu sporo przepisów na domowe, proste do przygotowania pierniki (klik), ale ten przełożony masą grysikową i powidłami śliwkowymi smakuje mi jeszcze bardziej.

Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, świetnie się kroi i bardzo szybko znika z talerzy. Robiłam go kiedyś z masą budyniową, jednak w moim odczuciu masa grysikowa pasuje tu jeszcze bardziej. Najlepiej go wykonać 1-2 dni przed Wigilią, bo ze względu na użyty krem grysikowy oraz powidła, ten piernik poleży według mnie do 5-7 dni po jego przygotowaniu.

Przepis na piernik świąteczny

To zdecydowanie najlepszy przepis na piernik świąteczny! Piekłam go już kilkanaście (a może nawet więcej) razy i zawsze smakuje rewelacyjnie. Jest naprawdę bardzo prostu do przygotowania, a co więcej możecie pominąć masę grysikową i przełożyć go po prostu dwa razy powidłami śliwkowymi.

Jednak moim zdaniem w wersji oryginalnej smakuje zdecydowanie najlepiej i liczę na to, że go wypróbujesz!

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).

Przepis na: Piernik świąteczny

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 120 g masła
  • 120 g cukru białego
  • 4 płaskie łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 330 g mąki pszennej

Masa grysikowa:

  • 40 g kaszy manny
  • 60 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 80 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 30 g płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Wyślij emailem

Jak zrobić piernik świąteczny?


Krok 1

składniki na piernik świąteczny

Wszystkie składniki na piernik świąteczny powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej go wykonać 1-2 dni przed Wigilią, bo ze względu na użyty krem grysikowy oraz powidła, ten piernik poleży według mnie do 5-7 dni po jego przygotowaniu.

W małym garnku roztapiamy masło (120 g) – ustawiamy małą moc palnika. Gdy się roztopi, wtedy dodajemy cukier (120 g), miód (4 płaskie łyżki), powidła śliwkowe (2 łyżki), przyprawę do piernika (1 łyżka), kakao (3 łyżki) oraz cynamon (1/2 łyżeczki).


Krok 2

przygotowanie piernika

Podgrzewamy cały czas na małym ogniu i mieszamy do momentu połączenia się składników. Nie doprowadzamy do wrzenia, bo masa może się zwarzyć.

Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.  


Krok 3

dwa jajka w miseczce do roztrzepania

W tym czasie dwa jajka roztrzepujemy w miseczce przez dosłownie minutkę.


Krok 4

masa na piernik

Do lekko przestudzonej masy wlewamy mleko w temperaturze pokojowej (około 200 ml). Całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 5

mąka pszenna z proszkiem do pieczenia

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (330 g) oraz proszek do pieczenia (2 bardzo płaskie łyżeczki).


Krok 6

masa na piernik

Do sypkich składników dodajemy roztrzepane wcześniej jajka oraz przestudzoną masę czekoladową.

Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki jedynie do połączenia się składników.


Krok 7

piernik świąteczny przed upieczeniem

Przelewamy do keksówki – moja o długości 28 cm. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).


Krok 8

masa grysikowa

Masa grysikowa

W tym czasie przygotowujemy masę grysikową. W małym garnku podgrzewamy mleko (200 g). Gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki, wtedy wsypujemy kaszę manną (40 g) oraz cukier (około 60 g). Gotujemy na malutkim ogniu przez chwilkę (ciągle mieszając), a gdy masa nieco zgęstnieje, wtedy od razu zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 9

masa grysikowa z masłem

Miękkie masło (80 g) miksujemy na jasny puch.  


Krok 10

krem grysikowy

Dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Całość miksujemy po powstania jednolitego kremu. Wkładamy go do lodówki.


Krok 11

trzy blaty na piernik świąteczny

Po całkowitym przestudzeniu ciasto piernikowe dzielimy na trzy blaty. Ja użyłam do tego noża do krojenia biszkopta z ząbkami, ale możesz użyć również zwykłego noża.


Krok 12

piernik z powidłami śliwkowymi

Na dolny blat nakładamy gęste powidła śliwkowe, rozsmarowujemy. 


Krok 13

piernik z masą grysikową

Przykrywamy środkowym blatem ciasta. Nakładamy warstwę masy grysikowej z lodówki i rozsmarowujemy. Przykrywamy górnym blatem ciasta. Lekko dociskamy od góry.


Krok 14

piernik świąteczny z polewą czekoladową

Polewa czekoladowa

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (120 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy.

Polewamy wierzch piernika.


Krok 15

piernik z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi

Płatki migdałowe lekko podprażamy na suchej patelni. Gdy przestygną, wtedy posypujemy nimi wierzch ciasta.

Piernik świąteczny wkładamy do lodówki na godzinę zanim zaczniemy go kroić.

Przechowujemy w lodówce.

Zapraszam także do wypróbowania moich innych ciast na Boże Narodzenie.  


piernik świąteczny

przepis na piernik świąteczny

świąteczny piernik z powidłami i masą grysikową

piernik na święta

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 434

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
3 miesięcy temu

Pyszny i świetnie prezentujący się na Świątecznym stole Piernik😀

ELIZA
ELIZA
3 miesięcy temu

Robiłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny. Pomyliłam tylko kolejność warst 😀 na pewno zrobię ten piernik ponownie.

20231224_123025
Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Dziś robiłam piernik , wyszedł super i pięknie pachnie ! Ja przełożyłam go tylko powidłami 😉 polecam ten przepis, jeśli robi się wszystko zgodnie z przepisem i podanymi wskazówkami wychodzi tak jak na zdjęciu 😊 pozdrawiam ❤️

Kasia
Kasia
3 miesięcy temu

Kurcze, mi cały popękał i opadl. Dlaczego? 😞😞

Kasia
Kasia
3 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Mam podobnie, wierzch napekl i ciężko będzie przekroic na trzy blaty. Czekam aż ostygnie i zobaczymy co dalej. U mnie składniki były wczesniej wyjęte z lodówki

Daria
Daria
3 miesięcy temu

Jaki dokładny wymiar keksowki?

Oskar
Oskar
4 miesięcy temu

Cześć, notka ode mnie. Może niektórym się przyda. Raczej nie polecam robić tego w większych foremkach, chyba że ktoś ma dobry sposób na równy piernik. W keksówce nawet jeśli to ciasto wyrośnie, to nie będzie widać takiej różnicy. Osobiście miałem problem z równym poziomie w mojej formie (23×23), wydaje mi się że była to kwestia zbyt dużej ilości proszku do pieczenia, plus może to być niedoskonałość mojego piekarnika. Polecam też kontrolować ciasto, nie u każdego sprawdzi się temperatura 180 stopni, warto sprawdzić np. po 30 minutach czy ciasto nie jest już czasem gotowe. Ostatnia porada, lepiej mieć więcej powideł i masy grysikowej, w przypadku większych foremek, nie polecam też rozkładać masy grysikowej kiedy jest za długo w lodówce, będzie twarda i będzie się ją ciężko rozsmarowywać.

Kamila
Kamila
4 miesięcy temu

Pyszny pierniczek zrobiłam od razu dwa🙃
Masa grysikowa i powidła śliwkowe dopełniły całość 😋
Polecam😊

inbound2188189841690166156.jpg
Aleksandra
Aleksandra
3 miesięcy temu

Czy w przypadku pieczenia dwóch keksówek na raz w piekarniku czas pieczenia i temperatura piekarnia powinna pozostać bez zmian? 🤔

Katarzyna
Katarzyna
3 miesięcy temu
Reply to  Aleksandra

Piekłam ostatnio dwie keksówki jednocześnie i ustawiłam taką samą temperaturę i piekłam 50 minut (jeśli jest podany przedział czasowy, to ja zawsze wybieram większy, ale to akurat kwestia mojego piekarnika), więc praktycznie bez zmian 🙂

Marta
Marta
5 miesięcy temu

Witam. Jakbym chciała upiec ten piernik w blaszce 35×25 to o ile bym musiała powiększyć składniki???

Aleksandra
Aleksandra
5 miesięcy temu

Dzień dobry ile wcześniej przed świętami należy zrobić piernik aby był dobry na swieta

Natalia
Natalia
1 rok temu

Kolejne święta z tym piernikiem ! Z roku na rok jeszcze bardziej smakuje 😉

IMG_20221225_181919.jpg
Ania05214
Ania05214
1 rok temu

Ciasto wyszło fenomenalne! Najlepszy piernik jaki jadłam 🙂

agnieszka
agnieszka
1 rok temu

Czym mogę zastapic mąke pszenną?

Anna
Anna
1 rok temu

Jak długo i w jakich warunkach przechowywać piernik?

Monika
Monika
1 rok temu

Ten piernik jest rewelacyjny,poprostu pycha😋

IMG_20221127_113124335.jpg

Piernik z powidłami

Piernik może mieć różne oblicza i różnie wyglądać. Może być taki zwykły klasyczny piernik, piernik staropolski, długodojrzewający ale również piernik z powidłami. Każdy rodzaj jest pyszny, ma swój wyjątkowy i pięknie pachnie (zwłaszcza podczas pieczenie w domu aż ciężko wytrzymać! 🙂 ) Muszę jednak przyznać, że świąteczny piernik z powidłami to jeden z moich ulubionych. Ja przekładam go dodatkowo jeszcze masą grysikową.

Przepis na piernik świąteczny.

Przepis na piernik świąteczny nie jest skomplikowany, ale wymaga od nas trochę czasu. Najpierw musimy zacząć od przygotowania masy grysikowej i odstawienia jej do wystudzenia. W tym czasie zabieramy się za ciasto piernikowe. W tym celu mieszamy wszystkie składniki w rondelku i pieczemy w keksówce. Następnie nasz piernik świąteczny po upieczeniu i wystygnięciu kroimy w poziomie na 3 części. Jedną z nich smarujemy powidłami śliwkowymi, a drugą część przygotowaną przez nas masą grysikową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałowymi i przepis na piernik świąteczny gotowy!

RozwińZwiń