grudnia 05, 2019

Czekoladowa kostka z kandyzowaną żurawiną



Składniki:
(forma o wym. około 18x25 cm.)

Masa czekoladowa:
  • 250 g. masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 120 g. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 ml. mleka
  • 300 g. mleka w proszku
  • 80 g. mini biszkoptów (lub pokruszonych herbatników)
  • garść łuskach orzechów włoskich

Kandyzowana żurawina:
  • 200 g. świeżej żurawiny
  • 230 g. cukru
  • 1/4 szkl. wody

Żurawinę wrzuć do garnuszka, wymieszaj z 180 g.cukru i wlej wodę. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i około połowa żurawiny popęka. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Żurawinę odcedź dobrze na sicie. Wrzuć do miski i wymieszaj z 50 g. cukru. Rozłóż owoce, każdy oddzielnie na papierze do pieczenia i pozostaw na 24 godziny.

Orzechy posiekaj i upraż lekko na suchej patelni.

Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao podgrzewaj na malutkiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Ostudź. 

Wlej czekoladowe masło do wysokiej miski i wsypuj do niego po trochę mleka w proszku, mieszaj szybko rózgą. Na koniec dodaj orzechy, biszkopty (lub herbatniki) i kandyzowaną żurawinę. Szybko wymieszaj i przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy,  Wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na noc.

Zastygniętą masę krój ostrym nożem na małe 2-3 cm. kostki.











4 komentarze:

  1. Ten przepis kojarzy mi się z blokiem czekoladowym, który lata temu robiła moja babcia. Prawdziwy smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna sesja a kostka wygląda mega apetycznie! Trochę zaskoczyło mnie, że nie ma tutaj ani grama czekolady, za to jest kakao :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Czekolada to nic innego jak ziarna kakaowe;)

      Usuń