Warzywa z kurczakiem (fit obiad)

Warzywa z kurczakiem
Warzywa z kurczakiem

Warzywa z kurczakiem to pyszny i lekki pomysł na kolorowy obiad. Danie jest zdrowe i dietetyczne, ale również sycące. Podałam je z brązowym ryżem, ale można je również jeść bez żadnych dodatków. Jeśli całość podzielimy na dwie porcje, to jedna będzie miała tylko 350 kcal.

 

Składniki na warzywa z kurczakiem (2 porcje):

  • spora pierś z kurczaka albo dwie małe (około 350 g)
  • cukinia
  • 3 średniej wielkości papryki (dałam czerwoną, zieloną i żółtą)
  • cebula
  • 2 pomidory
  • szklanka fasolki szparagowej (dałam mrożoną)
  • pół szklanki groszku
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, bazylia, suszone pomidory (przyprawa)
  • łyżka oleju rzepakowego

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy solą i pieprzem. Wrzucamy wraz z cebulą pokrojoną w kostkę na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy, aż cebulka się lekko zezłoci. Pomidory oblewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy je ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona, a resztę kroimy w drobną kostkę. Cukinię i papryki kroimy w paski. Na patelnię wrzucamy warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy jakieś 15 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku i ewentualnie jeszcze chwilę dusimy, jeśli warzywa wciąż pozostają twarde.

Warzywa z kurczakiem
Warzywa z kurczakiem

 

Zobacz inne przepisy na lekki obiad:

Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit)

Fit Kotlety Rybne Z Kaszą Jaglaną

Kaszotto Z Warzywami (300 Kcal)

Ryba Z Sosem Cebulowym (224 Kcal)

Papryka Faszerowana Kaszą Gryczaną (292 Kcal)

Dietetycznie: Roladki Z Kurczaka Ze Szpinakiem I Frytki Z Marchewki I Selera (337 Kcal)

Print Friendly, PDF & Email