Pasztet rybny


  
1 5 5 2
2019-12-03
ok. 2 godzin
łatwe
Porcje: Forma keksówka o długości 30 cm
Kuchnia europejska
Pasztet rybny

Pasztet rybny to pyszne danie, które idealnie pasuje nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Pasztet z ryb możesz podać także na wigilijnej kolacji. To sprawdzony i smaczny przepis na oryginalny pasztet, w którym nie ma ani mięsa drobiowego, ani wieprzowego. Pasztet rybny smakuje wybornie i na pewno zrobi furorę na świątecznym stole :)

Najważniejszym składnikiem tego pasztetu są ryby. Najlepszy będzie pstrąg tęczowy, ale możesz też wybrać inne białe ryby. Rybę gotuje się w bulionie z dodatkiem cebuli i przypraw. W pasztecie rybnym wyczuwalna jest też lekka grzybowa nuta, a to za sprawą dodatku suszonych grzybów. Z rybami doskonale komponują się usmażone warzywa, czyli cebula, marchewka, pietruszka oraz seler. To naprawdę przepyszny i aromatyczny pasztet rybny :)

Przepis na pasztet rybny nie jest trudny. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekłaś takiego pasztetu z ryb, czas to zmienić i zrobić go według tego przepisu :)

  • Pasztet rybny jest łatwy w przygotowaniu. Postępując według przepisu krok po kroku, nie będziesz miała żadnych problemów, aby go upiec :)
  • Pasztet rybny wymaga trochę więcej czasu. Najpierw trzeba ugotować ryby, potem je zmielić wraz z usmażonymi warzywami i wyrobić na gładką masę. Wypiekiem zajmie się oczywiście piekarnik :)
  • Chociaż lista składników może wydać Ci się długa, to produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku :)

Pasztety były znane i lubiane już przez starożytnych Rzymian. Francuscy mistrzowie kulinarni doprowadzili przepisy na pasztety do perfekcji. W ciągu wielu lat powstało mnóstwo przepisów na najróżniejsze pasztety. Pasztet można upiec tradycyjnie z mięsa, wegetariański lub wegański z warzyw, z dodatkiem kasz oraz taki jak ten z ryb. Ten pasztet jest przepyszny i będzie smakował każdemu :)

Pasztet rybny jest pyszny i na pewno podbije nie jedno podniebienie, a oprócz tego jest uniwersalny. Doskonale sprawdzi się w czasie wigilii oraz świąt Bożego Narodzenia, na których pasztet jest jednym z obowiązkowych dań. To samo tyczy się Wielkanocy. To także fajny pomysł na przekąskę na zimno na imprezę, na przykład w karnawale. Tak naprawdę pasztet rybny możesz robić bez względu na okazję czy porę roku :)

Wybierz ten łatwy i sprawdzony przepis na przepyszny pasztet rybny. Dzięki temu przepisowi przekonasz się, że pieczenie pasztetów wcale nie jest takie trudne, jak je malują, a efekt końcowy zachwyci Ciebie i całą Twoją rodzinę :)


Składniki na pasztet rybny

bulion rybny:
6 szklanek wody
1 kg filetów z pstrąga tęczowego
1 cebula
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
4 liście laurowe
2 łyżki soku z cytryny
kilka gałązek koperku
sól

pasztet:
2 szklanki bulionu rybnego
1/2 szklanki grzybów suszonych
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/4 selera
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka sosu sojowego grzybowego
1 łyżeczka roztopionego masła
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie dania pasztet rybny

...

bulion rybny:
  • Ryby umyj i osusz.
  • Cebulę pokrój na ćwiartki.
  • W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj suszone grzyby, cebulę, koperek i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu 15 minut.
  • Do garnka włóż ryby i gotuj je 15 minut.
  • Z bulionu wyjmij ryby i grzyby. Przełóż na sito, aby odciekły i ostygły.

pasztet:
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Marchewki, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w piórka.
  • Na patelni roztop masło i smaż na nim warzywa, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Do usmażonych warzyw dodaj ryby i grzyby. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Do masy rybnej wsyp bułkę tartą i wbij jajko. Wymieszaj.
  • Masę rybną dopraw solą, pieprzem ziołowym, ostrą papryką, sosem sojowym i koperkiem. Wymieszaj.
  • Wlej bulion rybny i wyrób na jednolitą masę. Jeżeli będzie za sucha, dolej trochę bulionu.
  • Masę rybną przełóż do formy. Wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika i piecz 1 i 1/2 godziny.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
  • Podawaj z chrzanem na wigilijną kolację, święta Bożego Narodzenia, inne okazje lub bez okazji :)


Pasztet rybny - etap 1

Pasztet rybny jest pyszny i świetnie sprawdzi się w czasie wigilijnej kolacji i świąt Bożego Narodzenia. Przepis na pasztet ryby nie jest trudny, choć jego zrobienie wymaga nieco więcej czasu. Wybierz ten sprawdzony przepis na przepyszny pasztet ryby i zaskocz swoich bliskich niebanalnym świątecznym daniem :)




Zdjęcia i pomysł: Kamila Dąbrowska-Grec

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Pasztet rybny - komentarze

~Aga
~Aga
14.12.2023 17:13
Mam dwa pytania. Skórę z fileta pstrąga tęczowego, czy należy usunąć przed gotowaniem ? Drugie: Taki pasztet z ryby to można zrobić wcześniej i zamrozić ? Oceny dokonam po Świętach Bożego Narodzenia.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
15.12.2023 09:08
Skórę można usunąć przed lub po ugotowaniu :) Tak, można zamrozić.