Zupa grzybowa wigilijna

4.8/5 (356 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min

zupa grzybowa wigilijna

Wigilijna zupa grzybowa przygotowywana jest na Święta Bożego Narodzenia jako jedno z dań wigilijnych. U mnie w domu za główną zupę świąteczną uważa się czerwony barszcz z uszkami, ale na drugi dzień Świąt taka zupa grzybowa jest u nas jak najbardziej mile widziana. Jeżeli szukasz świetnych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam Ci wypróbować pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbków wigilijnych z kaszą i grzybami.

Do przygotowania zupy grzybowej wigilijnej użyłam suszonych (borowików i podgrzybków) oraz świeżych grzybów (kurek, borowików, podgrzybków lub w ostateczności pieczarek). Jednak możesz użyć samych suszonych grzybów jeżeli będzie problem ze znalezieniem tych świeżych (dodając łącznie niecałą szklankę suszonych).

Przepis na wigilijną zupę grzybową

W przepisie podana jest minimalna ilość grzybów jaka powinna być użyta w zupie. Ja staram się ich dodawać jak najwięcej. Mam kilka słoików własnych suszonych grzybów, więc dodaję średnio 1 szklankę suszonych grzybów na 4-5 l wody. Jeżeli chodzi o dodatek do zupy to u mnie zazwyczaj przygotowuje się ją z ziemniakami, jednak wiem, że w wielu domach podaje się ją z ugotowanym osobno makaronem.

W każdej kuchni niezbędne są wysokiej jakości garnki. Ja od jakiegoś czasu używam kompletu garnków nierdzewnych Steama KORKMAZ (w srebrnym kolorze), który chciałabym Wam gorąco polecić. Są bardzo praktyczne, profesjonalnie wykonane i działają na każdym rodzaju kuchenki.

Przepis na: Zupa grzybowa wigilijna

Składniki:

  • 4 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g świeżych grzybów np. kurek, borowików, podgrzybków (mogą być mrożone)
  • 20 g suszonych borowików
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie 2 łyżki posiekanego lubczyku (świeży lub suszony)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18%
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mąki
  • opcjonalnie ugotowany osobno dowolny makaron
Wyślij emailem

Jak zrobić zupę grzybową wigilijną?


Krok 1

Zupa grzybowa wigilijna jest niezwykle smaczna na bazie świeżych (lub rozmrożonych) grzybów. Czasami dodaję do niej podsmażone ziemniaki (500 g), a czasem osobno ugotowany makaron np. świderki, łazanki (200 g). Zdaję sobie sprawę, że w każdym domu robi się ją z innymi dodatkami.

Suszone grzyby (np. borowiki, podgrzybki, łącznie 40 g) płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy minimum godzinę (lub na całą noc). Wodę z grzybów wlewamy później do zupy!


Krok 2

Ja użyłam rozmrożonych borowików (około 250 g), ale możesz użyć innych np. kurek, podgrzybków itp. Najpierw je rozmroziłam, a później pokroiłam na mniejsze kawałki.

Do garnka wlewamy 4 litry wody. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewki (3 duże sztuki), pietruszki (2 większe sztuki), seler (mała sztuka), posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki), koperek (2 łyżki), sól (1 płaska łyżka), pieprz (1/4 łyżeczki) oraz opcjonalnie świeży lub suszony lubczyk. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut.


Krok 3

W tym czasie na patelni podsmażamy na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek (1 większy ząbek, lub 2-3 mniejsze), pokrojone w kosteczkę ziemniaki (chyba, że zamiast ziemniaków wolicie makaron to należy go po prostu osobno ugotować), połowę posiekanej natkę pietruszki oraz świeże grzyby (np. kurki, borowiki, podgrzybki lub w ostateczności pieczarki).  


Krok 4

Smażymy na małym ogniu przez 5-7 minut, a następnie dodajemy zawartość patelni do zupy. Gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. 


Krok 5

Dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Opcjonalnie można dodać suszony majeranek (1/2 łyżeczki). 


Krok 6

Dodajemy posiekane suszone grzyby, a także wywar z grzybów. 


Krok 7

U mnie w domu zawsze zabiela się zupę śmietaną, ale jeśli u Ciebie się tego nie robi, to pomiń ten krok.

W kubku mieszamy śmietankę 30% (200 ml) lub śmietanę 18% z bulionem (100 ml), wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy.

Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie ściągamy z palnika. Warto dodać także odrobinę posiekanej świeże natki pietruszki lub ewentualnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Jeżeli zrezygnowałaś/eś z ziemniaków to zupę podajemy z osobno ugotowanym, dowolnym makaronem. 


zupa grzybowa wigilijna

zupa grzybowa wigilijna

zupa grzybowa wigilijna

zupa grzybowa wigilijna

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 356

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
7 miesięcy temu

Witam, a czy namoczone grzyby dodajemy do zupy z woda w której się moczyły ?

Anna
Anna
1 rok temu

Zupa wyszła rewelacyjna !

Marta Markowska
Marta Markowska
3 lat temu

moja babcia robiła dawno temu podobną. smak niesamowity. miło jest sobie przypomnieć niektóre przepisy.

Gosia
Gosia
4 lat temu

Robiłam tą zupę grzybową na swieta i wszystkim bardzo smakowała. Cała rodzina byla zachwycona, tylko u mnie się ją podaje na drugi dzien swiat, a nie na wigilię 🙂

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa to jeden z tych przepisów, bez których nie możemy sobie wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Zupa grzybowa wigilijna często jest zamiennikiem barszczu czerwonego z uszkami. U mnie przygotowuje się jedną i drugą jednocześnie 🙂 Zawsze staram się korzystać częściowo ze świeżych grzybów, ponieważ suszone grzyby są bardzo drogie. Jednak jeżeli masz dostęp do większej ilości grzybów suszonych to oczywiście możesz skorzystać tylko z nich. Zupa grzybowa smakuje równie dobrze w obydwu wersjach.

Przepis na zupę grzybową

Przepis na zupę grzybową jest stosunkowo prosty, jednak trzeba poświęcić chwilkę na jego przygotowanie. Nasz przepis na zupę grzybową zaczynamy od wlania do garnka wody oraz dodania soli, pieprzu, selera, marchewki, pietruszki, suszonych grzybów, natki pietruszki i koperku. Gotujemy przez 40 min i w tym czasie podsmażamy na  patelni czosnek, ziemniaki, natkę pietruszki oraz świeże grzyby (np. kurki, borowiki, podgrzybki lub w ostateczności pieczarki). Całość dodajemy do zupy grzybowej i mieszamy ze śmietanką. Zupa grzybowa wychodzi bardzo smaczna i wyrazista w smaku. Jeżeli się więc zastanawiasz czy zupa grzybowa powinna znaleźć się w tym roku na Twoim świątecznym stole to z całą pewnością tak!

Zupa grzybowa z ziemniakami

Moja wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami może być podawana również z makaronem, jeżeli bardziej smakuje Ci taka wersja. Ja osobiście lubię wersję i taką i taką, ale tradycyjnie przyjęła się u mnie w domu wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami i to dopiero w drugi dzień świąt. Taka zupa grzybowa robiona jest w moim domu odkąd pamiętam. Ta zupa grzybowa jest naprawdę przepyszna. Jeżeli zostanie Ci więcej grzybów, to na święta możesz przygotować sos grzybowy, który możesz podać z domowymi gołąbkami. Będzie to świetne uzupełnienie po zupie grzybowej. Zupa grzybowa to jedno z najlepszych potraw na świątecznym stole.

RozwińZwiń