Szynka z fileta

Wiadomo, że dziś o dobrą wędlinę naprawdę trudno, dlatego w miarę tego jak czas mi pozwala staram się robić pasztety do chleba, wędliny czy szynki. Tym razem proponuję szynkę z piersi kurczaka z szynkowaru. Jest soczysta i delikatna, idealna na kanapki, bez zbędnego tłuszczu i dodatków z "E" Oczywiści najlepiej sprawdzi się mięso ze sprawdzonego źródła, bez zbędnych antybiotyków i ostrzykiwania. Serdecznie polecam choć co jakiś czas przygotujcie domową wędlinę, a poczujecie różnicę w smaku, konsystencji i zapachu. 
Szynkowar to wydatek 80-90 zł, a służy mi już kilka lat, dlatego jeżeli nie posiadacie jeszcze takiego urządzenia to serdecznie polecam jego zakup.
Posiadam najprostszy model, więc musiałam dokupić za parę złotych termometr, ale są już lepsze szynkowary z termometrem w zestawie. To naprawdę fajna inwestycja:)


800 g piersi z kurczaka
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
100 ml wody

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie nożem ponakłuwać nożem w kilkunastu miejscach do wody wsypać żelatynę i wszystkie składniki marynaty. wszystko dokładni wymieszać. Mięso w całości włożyć do woreczka przeznaczonego do szynkowaru, umieścić w szynkowarze i mocno docisnąć sprężyną. Szynkowar włożyć do lodówki na 24h.
Po tym czasie umieścić szynkowar w wysokim garnku i zalać wodą do ok. 1 cm, od góry szynkowara. ( woda nie ma sięgać zamknięcia).Szynkę parzyć w temp.80 st C przez 2 h. Odstawić szynkowar do ostygnięcia, a nastepnie wstawić go do lodówki na 12 h. Po tym czasie szynka jest gotowa do jedzenia. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ta wodę wlać do mięsa, do woreczka, a potem cała procedura tak jak dalej Pani pisze?

    OdpowiedzUsuń

Popularne