poniedziałek, 2 grudnia 2019

Truskawkowe Rafaello

Tort przekładany pyszną, domową konfiturą o smaku truskawek.

Ciasto lekkie i orzeźwiające.

Krem kokosowy przypomina lekko smak rafaello.





Ciasto na formę o średnicy 26cm.


Biszkopt: (Pieczemy dwa biszkopty, które kroimy na 2 blaty)

  • 7 jajek 
  • 200 g cukru
  • 144 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno z cukrem. 
Dodać żółtka i delikatnie zmiksować.
Do masy przesiać obie mąki i delikatnie wmieszać je szpatułką.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180^C przez około 35 minut ( do suchego patyczka).

Masa kokosowa:
  • 300 ml śmietanki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 750 ml mascarpone
  • 6 łyżek likieru kokosowego
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g białej czekolady 
Mleczko zagotować.
Dodać wiórki kokosowego i gotować je na średnim ogniu, aż kokos wchłonie cały płyn. Trzeba uważać, by ich nie przypalić.
Pod koniec dolać likier.
Do gorącej masy dodać czekoladę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia.
Ostudzić i schłodzić porządnie w lodówce.
Mascarpone zmiksować ze śmietanką.
Pod koniec wsypać cukier puder i miksować do sztywności.
Do kremu dodawać partiami kokos.
Schłodzić.

Konfitura truskawkowa:
  • 150 g truskawek ( u mnie mrożone)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • dżem truskawkowy
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Truskawki (mrożone- wcześniej rozmrozić) zblendować z sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym i 6 łyżkami dżemu.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką zimnej wody i dodać do musu.
Całość zagotować.
Ostudzić.

Poncz:
  • likier kokosowy

SKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt nasączyć likierem,  1/4 pozostałego dżemu i konfitury truskawkowej rozsmarować (nie dojeżdżając do brzegów tortu).
Wyłożyć 1/4 kremu kokosowego.
Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go likierem.
Przełożyć porcją dżemu i konfitury.
Wyłożyć kolejną część kremu.
Przykryć trzecim biszkoptem i nasączyć likierem.
Ponownie rozsmarować dżem i konfiturę.
Wyłożyć następną porcję kremu.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć likierem.
Przełożyć pozostałym dżemem oraz konfiturą truskawkową.
Tort obłożyć kremem i ozdobić wedle uznania.



2 komentarze: