Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy

Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy to cały pełnowartościowy posiłek w jednym garnku. Mamy w niej mięso, pyszne warzywa i makaron. Będzie idealna w nadchodzące chłodne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna za sprawą kopru włoskiego, chilli i pozostałych przypraw. Nie ukrywam gotowałam tę zupę z zamysłem, że przy dwóch osobach będzie jak znalazł na dwa dni. Cóż… jeśli o to chodzi to tak nam zasmakowała, że zjedliśmy ją w jeden 😀 Z przepisu wychodzi około 5-6 porcji zupy. 

Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy

Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu / bulionu (można ewentualnie zastąpić wodą)
  • 4 surowe włoskie kiełbaski Salsiccia fresca*
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • około 500 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta płatków chili (w zależności jak bardzo pikantne ma być danie)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Dodatkowo:

  • drobny makaron
  • straty parmezan lub grana padano
  • drobno posiekana pietruszka

* Jeśli chodzi o kiełbaski Salsiccia fresca możecie je śmiało zastąpić naszą zwykła, polską, białą kiełbasą. Wystarczy, że podsmażymy na patelni łyżkę ziaren kopru włoskiego, następnie utrzemy je w moździerzu, kiełbasę wyciągniemy z jelita, dodamy do niej koper, 2-3 łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobimy. Z takiej masy formujemy klopsiki.

Wracając do zupy. Najpierw zajmujemy się warzywami. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy, razem z połową papryki i selerem w małą kostkę. Później siekamy drobno czosnek lub przeciskamy przez praskę. 

W garnku z grubym dnem, rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Następnie dorzucamy czosnek, smażymy kilka sekund i dorzucamy pozostałe warzywa. Smażymy, co jakiś czas mieszając 15 minut. Mniej więcej w połowie smażenia dodajemy utarty w moździerzu koper włoski, ziele angielskie, oregano, bazylię i chilli. Całość powinna się lekko zarumienić, zmięknąć i być bardzo aromatyczna. Później lekko dosalamy do smaku i dolewamy rosołu/buliony/wody. Zmniejszamy ogień. Następnie dodajemy papryki i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i dodajemy passatę.

Następnie na suchej patelani pieczemy uformowane z surowej kiełbasy klopsiki. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Tak przygotowane klopsiki, razem z wytopionym tłuszczem przerzucamy do garnka z zupą. Na koniec całość gotujemy jeszcze 10-15 minut na małym ogniu. 

Gotową zupę podajemy z ugotowanym drobnym makaronem, posypaną dużą ilością sera i pietruszki.

Smacznego 😉

Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy

Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.