Domowy kebab z piekarnika i szybka surówka

Domowy kebab z piekarnika i szybka surówka Lubicie kebab? Ja uwielbiam, a w szczególności ten w wersji domowej 😉 Domowy kebab drobiowy z piekarnika jest naprawdę pyszny i prosty do przygotowania. Mięso jest aromatyczne i soczyste. Taki kebab doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przyjęciu. Możecie go również zjeść na zimo 😉 Ja mój domowy kebab z piekarnika podałam z szybką surówką z kapusty pekińskiej, sosem czosnkowym i frytkami. Do tego puszka waniliowej coca-coli 😉 Bo jak szaleć, to szaleć 😉

Składniki:

Na kebab z piekarnika:

  • około 400 g filetu z kurczaka (1 duży)
  • 3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g)
  • 2 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata
  • około 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego do nabycia na  Kuchnie Świata

Na surówkę:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 2 pomidory
  • kawałek zielonego ogórka
  • pół czerwonej papryki

Domowy sos czosnkowy:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek majonezu (dodajemy wg gustu i smaku, zagęszcza sos)
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo – „stojak na kebab”:

  • 1 duża cebula
  • 3 patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Mięso kroimy w miarę cienko na a la kotlety/cienkie kawałki, każdy z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

W miseczce mieszamy przyprawy: sól, czosnek, paprykę, oregano, tymianek i kmin rzymski, mieszamy. Każdy kawałek mięsa nacieramy olejem. Mięso obficie posypujemy mieszanką przypraw. Obsypane przyprawami kawałki mięsa układamy jeden na drugim. Przykrywamy filią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc (mięso można od razu nadziać na patyczki, instrukcja poniżej).

Przygotowujemy stelaż do pieczenia:

Cebulę kroimy na dwie części. Jedną układamy na talerzu i wbijamy w nią patyczki (pionowo). Cebula musi być równo przecięta, ma stanowić spód naszej konstrukcji (układamy ją przecięciem do dołu). Patyczki należy wbijać od dołu tak, żeby ostry czubek patyczka był skierowany ku górze (przebijamy cebulę). Na te patyczki nadziewamy mięso, dociskając do cebuli i budując z kawałków mięsa domowy kebab. Układamy kawałki mięsa jeden na drugim. Kiedy wszystkie kawałki mięsa się skończą i są dobrze dociśnięte, nasz domowy kebab jest gotowy. Przykrywy go od góry drugą połówką cebuli tj. nabijamy ją na końcówki patyczków. Dodatkowo osłaniamy górną cebulę, przykrywając ją kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie przypiekła podczas pieczenia.

Nasz domowy kebab jest gotowy do pieczenia. Wstawiamy go na dolną półkę piekarnika i włączamy piekarnik ustawiając temperaturę 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia liczymy dopiero od chwili, gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Pieczemy od tego czasu mięso przez 80-90 minut, tak by upiekło się w środku.

Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy na kilka minut, by przestygło. Następnie kroimy ostrym nożem na paseczki (takie na jakie mamy ochotę).

Ja domowy kebab podałam z szybką surówką z kapusty pekińskiej, sosem czosnkowym i frytkami.

Jak zrobić domowy sos czosnkowy?

Wystarczy wymieszać jogurt, majonez, starte ząbki czosnku i doprawić wszystko solą i pieprzem. Sos najlepiej smakuje, gdy postoi chwilę w lodówce (smaki się wówczas dobrze przegryzą).

Jak zrobić szybką surówkę do domowego kebabu?

Kapustę pekińską drobno kroimy/siekamy. Dodajemy do niej obranego i pokrojonego w plasterki zielonego ogórka, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i 2-3 łyżki sosu czosnkowego. Mieszamy składniki, opcjonalnie doprawiając do smaku lub dodając sos. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy lub po prostu podajemy do sałatki.

Smacznego

*zainspirowałam się przepisem z bloga marta-gotuje.pl

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz