Prosty przepis na paszteciki

Prosty przepis na paszteciki

 - paszteciki drożdżowe z mięsem


Prosty przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu,  najlepszą przekąskę na zimno i na ciepło.
Paszteciki pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Są przy tym wyjątkowo łatwe do zrobienia i bardzo smaczne, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza pod tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne

Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga przygotowania rozczynu ze świeżych drożdży, ale to bardzo proste. Przeczytajcie jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży 
Poniżej podaję dwa przepisy - jeden oryginalny zawarty w książce i drugi, w którym zmodyfikowałam nieco nadzienie do pasztecików.

Prosty-przepis-na-paszteciki
Prosty przepis na paszteciki - Cztery Fajery

Prosty przepis na paszteciki - składniki 

Ciasto drożdżowe na paszteciki
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
Nadzienie do pasztecików
  • 300 g upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego albo mięso z rosołu
  • 1-2 łyżki bulionu mięsnego
  • pół szklanki wody
  • czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • pieprz, papryka, curry i sól do smaku
Dodatkowo
  • 1/2 jajka
  • tłuszcz do formy
  • mąka do podsypania

Prosty przepis na paszteciki

Przygotuj ciasto:
Z mleka, drożdży i cukru zrób rozczyn.. Odstaw na 20 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą, dodaj margarynę i posiekaj. Wlej rozczyn, wbij jajko i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut.

Przygotuj nadzienie:
Zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki bulionu mięsnego. Dodaj przyprawy do smaku.Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Pokrój na kwadraty o boku 10 cm lub prostokąty o wymiarach 8x10 cm. Pośrodku każdego kawałka ułóż trochę nadzienia. Kwadratowe kawałki złóż na pół zlepiając brzegi, a prostokątne zwijaj w rulony. Pokrój je poprzecznie na kawałki długo sci 4 cm Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Paszteciki z pikantnym nadzieniem - składniki

wg mojej modyfikacji

Ciasto - przygotowałam wg przepisu powyżej
    Nadzienie do pasztecików drożdżowych
    • 450 g mięsa z rosołu (wołowina, drób)
    • 2-3 łyżki rosołu
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki oleju
    • pieprz, chili  i sól do smaku
    Dodatkowo
    • 1/2 jajka
    • tłuszcz do formy
    • mąka do podsypania

    Przygotuj ciasto tak, jak podałam powyżej.

    Przygotuj nadzienie:
    Zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 2-3 łyżki bulionu rosołu. Dodaj przyprawy do smaku.
    Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Pokrój na niewielkie trójkąty. Bliżej podstawy trójkąta ułóż trochę nadzienia, uważając aby nie zabrudzić farszem brzegów i zroluj. Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20- 25 minut lub do zrumienienia.

    Prosty-przepis-na-paszteciki
    Prosty przepis na paszteciki

    Komentarze

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *


    Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

    Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


    Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

    Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

    A teraz ugotujmy coś wspólnie
    Ola i Paweł

    Znajdziesz nas tutaj

    Znajdziesz nas tutaj: