wtorek, 26 listopada 2019

Jabłecznik na biszkopcie


Jabłecznik na biszkopcie - połączenie tradycyjnego biszkoptu z szarlotką i lekkim kremem kajmakowym.

Ciasto wilgotne i dość delikatne w smaku.

Forma 21x32 cm






Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. 
Podsmażamy je na maśle, aż puszczą sok.
Dodajemy galaretki, cukier i cynamon i jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu.
Studzimy.

Biszkopt: ( Pieczemy dwa takie same biszkopty):
  • 6 jajek 
  • 170 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej 
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biała ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 
Dodajemy żółtka i całość miksujemy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dolewamy olej.
Całość delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką.

Biszkopt wylewamy na formę 21x32 cm wyłożoną papierem.
Pieczemy w 180^C przez około 20 minut do suchego patyczka.

Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g masy kajmakowej
  • 200 g miękkiego masła
Odlewamy szklankę mleka, w której mieszamy dokładnie żółtka, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka wstawiamy na średni ogień.
Na wrzące mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń.
Studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy partiami budyń i kajmak.
Miksujemy.

Bita śmietana:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Pod koniec dodajemy śmietan-fixy i miksujemy do sztywności kremówki.

SKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt można nasączyć herbatą, sokiem z cytryny lub cytrynówką.
Wykładamy połowę tężejące masy jabłkowej.
Następnie większą część kremu budyniowego.
Przykrywamy biszkoptem (można nasączyć).
Wykładamy resztę masy jabłkowej, a na nią resztę kremu.
Na wierzch dajemy ubitą śmietankę i oprószamy gorzkim kakao.


SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Ciasto wyszło przepyszne!
    Biszkopt wilgotny i treściwy, taki jak lubie najbardziej !
    Dziękuje za przepis!
    Pozdrawiam, Basia

    OdpowiedzUsuń