Puszyste pierniczki świąteczne

4.7/5 (203 ocen)
Te pierniczki świąteczne o charakterystycznym, korzennym smaku są u mnie nieodłącznym elementem wypieków bożonarodzeniowych. Uwielbiam je przygotowywać, a ponieważ robię je z wyprzedzeniem, to sam ich zapach wprawia mnie w świąteczny nastrój. Zawszę robię kilka porcji na raz, ponieważ znikają u mnie bardzo szybko.

Ilość porcji

45-60

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

pierniczki świąteczne

Puszyste pierniczki świąteczne to najlepsze ciasteczka na Boże Narodzenie jakie tylko mogą być! Są bardzie mięciutkie, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Zanim je wykonacie to koniecznie przeczytajcie najpierw ich opis – to bardzo ważne.

Wychodzą bardzo miękkie, aromatyczne i puszyste. Do tego jak pięknie pachną przyprawą do piernika… Zapach unoszący się w całej kuchni, podczas ich pieczenia jest po prostu genialny. Dzisiaj przez ten piękny zapach w kuchni poczułam zbliżające się święta.

Uwielbiam ten okres, ponieważ nie ma dla mnie drugich magicznych Świąt jak Boże Narodzenie. Te tradycyjne potrawy, charakterystyczne wypieki serwowane tylko raz w roku… Istna magia!

Przepis na pierniczki świąteczne

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis dotyczący ciast na Boże Narodzenie, gdzie znajdziesz naprawdę sporo sprawdzonych inspiracji.

Przepis na: Puszyste pierniczki świąteczne

Porady na start

Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na domową przyprawę do piernika.

Używam jedynie prawdziwego miodu np. wielokwiatowego.

Szklanka w każdym przepisie na moim blogu jest o pojemności 250 ml.

Składniki:

Ciasto na pierniczki:

  • 420 g mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowego, lipowego itp.)
  • 180 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 duże jajko
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 100 ml mleka

Lukier królewski

  • 170 g cukru pudru
  • 1 białko (rozmiar M)
  • 3-4 krople soku z cytryny lub limonki
Wyślij emailem

Jak zrobić puszyste pierniczki świąteczne?


Krok 1

Wszystkie składniki na pierniczki świąteczne powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowujemy sobie składniki. Potrzebujemy przesianą mąkę pszenną (420 g), miód (3 czubate łyżki), cukier (180 g), jajko, masło (60 g), sodę (2 płaskie łyżeczki), przyprawę do piernika (3 płaskie łyżeczki), kakao (1 łyżka) oraz mleko (100 ml).  


Krok 2

przepis na pierniczki

Miód przekładamy do miseczki i podgrzewamy w mikrofalówce (ma być ciepły, a nie gorący). 


Krok 3

pierniczki

Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy najpierw za pomocą łyżki. 


Krok 4

Pierniczki świąteczne

Później wyrabiamy ciasto dłońmi, aż powstanie elastyczna kula. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące to delikatnie podsyp je mąką. Owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do lodówki, aby łatwiej się rozwałkowywało.


Krok 5

Pierniczki świąteczne

Ciasto dzielimy sobie na dwie części. Blat podsypujemy mąką.

Każdą rozwałkowujemy na grubość około 5-7 mm. Jeśli rozwałkujesz bardzo cienko, to z pewnością wyjdzie pierniczków bardzo dużo, ale przy okazji mogą wyjść twardawe.

Ja wolę nieco mniejszą ich ilość, ale żeby były puszyste i mięciutkie, więc rozwałkowuję nieco grubiej.  


Krok 6

Pierniczki świąteczne

Pierniczki układamy w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło łącznie około 50 sztuk. Piekłam je w trzech turach na dużej blaszce dołączonej do zestawu piekarnika.

Pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Jeśli rozwałkujesz bardzo cienko to trzeba je piec o 2 minuty krócej. 


Krok 7

lukier królewski

Lukier królewski

W tym wpisie znajdziesz szczegółowy przepis jak zrobić lukier królewski.

 


Krok 8

lukier królewski

Pierniczki świąteczne można udekorować lukrem królewskim, oblać roztopioną czekoladą (mleczną, gorzką, białą) lub zjeść bez jakiejkolwiek dekoracji.

Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania mojego przepisu na nadziewane pierniczki alpejskie czy tradycyjne pierniczki.


pierniczki świąteczne

pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 203

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
3 miesięcy temu

Mam nietypowe pytanie. Poszukuje przepisu ktory byl pod tym samym (sic) linkiem jeszcze trzy dni temu – tytul byl ten co teraz ale w tamtym przepisie nie bylo mleka (tylko smietana) i byla propozycja przelozenia pierniczkow domowymi powidlami. Czy moge prosic o jego ponwne udostepnienie? Znalazlam podobny (ale nie ten sam) przepis tutaj Pierniczki alpejskie – Po Prostu Pycha, zalezy mi jednak na tym oryginalnym bo juz mam zagniecione ciasto w lodowce i chcialam przejsc do dalszych etapow zgodnie z przepisem 🙂

Beata
Beata
3 miesięcy temu

Witam, chciałam Pani podziękować za ten przepis. Dzisiaj (11.12.23) zrobiłam je z moimi synami i są przepyszne. 4 letni syn nie mógł przestać jeść, a wycinanie ciasteczek to przy tym mega zabawa.
Pierniczki są mega smaczne, a przepis bardzo łatwy.
Na pewno będę wracać do tego przepisu. Naprawdę polecam 👌😊

20231211_162055.jpg
Zofia
Zofia
3 miesięcy temu

Dobrze by było napisać jaka przyprawę do piernika Pani używa jaka mąkę jaki typ? I ile to i Pani 3/4 szkl. Bo już na różne pojemności szklanek trafiłam w przepisach

julieijulia
julieijulia
1 rok temu

Przepyszne pierniczki 🤎

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Jak długo pierniczki będą się nadawać do spożycia po upieczeniu?

Sprawdzony przepis na pierniki

Jeżeli szukasz już powoli przepisów świątecznych, to ten powyższy sprawdzony przepis na pierniki jest właśnie dla Ciebie! 🙂 Pierniczki świąteczne to jeden z tych przepisów, które muszą się pojawić podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nie są może tak ważne podczas samej wigilii, ale podczas pierwszego i drugiego dnia świąt smakują naprawdę wyśmienicie! Mam nadzieję, że mój sprawdzony przepis na pierniki pozwoli Ci przygotować je na te święta bez jakikolwiek problemów, a rodzina będzie nimi zachwycona 🙂

Jak zrobić pierniki

Aby zrobić pierniki, potrzebować będziemy kilka składników: mąkę, cukier biały, kakao, sodę, przyprawę do piernika, masło, żółtka, białka, śmietanę oraz płynny miód. Plan pracy musimy za sobie podzielić na dwa dni, ponieważ ciasto na pierniki musi poleżeć w lodówce przez 24 godziny. W pierwszy dzień przygotowujemy ciasto na pierniki świąteczne, drugiego dnia natomiast zabieramy się za przyjemniejszą część czyli wykrajanie serduszek z ciasta, nadziewanie ich, pieczenie i lukrowanie. Jeżeli stosować się będziesz do moich powyższych kroków to jestem przekonana, że uda Ci się zrobić perfekcyjne pierniki świąteczne.

Pierniczki miękkie i pulchniutkie

Idealne pierniczki to takie, które są miękkie i pulchniutkie. Nie ma nic gorszego na święta niż złamanie sobie zęba na twardym pierniku i wiem co mówię 🙂 Aby pierniczki były miękkie i pulchniutkie, musimy zadbać o odpowiednie proporcje składników i dodawanie ich w odpowiedniej kolejności oraz nie możemy też ich piec za długo. Ważne też żeby nie dodać za mało, ani za dużo nadzienia do środka. Jednak jeżeli będziesz trzymać się moich instrukcji to pierniczki świąteczne wyjdą miękkie i pulchiutkie 🙂

RozwińZwiń