wtorek, 26 listopada 2019

Ciasto marchewkowe z orzechową czekoladą



Składniki:


Ciasto:
225 g masła
200 g cukru
220 g startej marchwi
220 g mąki pszennej tortowej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
100 g mlecznej czekolady z orzechami 

Polewa:
250 g czekolady mlecznej z całymi orzechami laskowymi
115 g śmietanki 30%
1 łyżka masła

masło do natarcia tortownicy





Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 20cm nacieramy masłem.
W dużej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo jajka. Po dodaniu jajek wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny, startą marchew oraz poszatkowaną czekoladę z orzechami.Ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.

W rondelku topimy czekoladę. W oddzielnym garnuszku zagotowujemy śmietankę, po czym dodajemy ją do czekolady. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto studzimy i równomiernie dekorujemy polewą z orzechami.




     

 

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...