Kurczak pieczony w musztardzie

Pisałam już kiedyś, że nie jestem jakąś wielką fanką udek. Sprawdzają się świetnie w mojej kuchni do dań, w których wykorzystuję mięso drobiowe mielone, ale za smakiem udek pieczonych nie przepadam jakoś szczególnie mocno.

Lubią je za to moi bliscy, więc raz na jakiś czas przygotowuję je właśnie dla nich.

Tym razem udka marynowane w musztardzie francuskiej.

  • około 8 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 5-8 małych pieczarek
  • 3-4 łyżki musztardy francuskiej
  • 3-4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w piórka.

Pieczarki kroimy na ćwiartki.

Obie musztardy mieszamy z miodem.

Oczyszczone mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Nacieramy musztardą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie rozkładamy je na dnie żaroodpornego naczynia wyłożonego cebulą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową (niezbyt szczelnie).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 75 minut, Po tym czasie usuwamy folię, dodajemy pieczarki i zapiekamy dalej, do zrumienienia się mięsa (u mnie około 20-25 minut).

Źródło