Flatbread pizza z patelni

Flatbread to rodzaj płaskiego chlebka, który smaży się na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Odmian tego pieczywa jest bardzo dużo, bo prawie na każdym kontynencie można spotkać jego wersję. Najprostszy chlebek składa się z mąki, wody i soli.
Flatbread świetnie się również sprawdzi jako spód do pizzy z patelni. Przygotowany jest z mąki, soli oraz jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Bez drożdży - ciasto spulchnione jest proszkiem do pieczenia. Do tego dodatki - u mnie: kindziuk, mozzarella, pomidorki koktajlowe oraz oliwki i świeży szczypiorek.
Przygotowanie takiej pizzy jest bardzo proste i dużo szybsze od tej tradycyjnej, gdyż ciasto nie musi wyrastać, a samo smażenie na patelni (bez tłuszczu!) nie zajmuje więcej niż 5-6 minut! Smakuje rewelacyjnie, a nawet dużo lepiej niż na cieście drożdżowym.
Idealny przepis dla osób zabieganych i tych co nie posiadają piekarnika...


Flatbread pizza


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Dodatki:
  • 1 i 1/2 op. kindziuka Balcerzak 80 g
  • 2 kule mozzarelli (po 125 g)
  • ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych
  • ok. 15 szt. oliwek czarnych
  • pęczek szczypiorku
  • 7-8 łyżeczek koncentratu pomidorowego



Wykonanie:

Wszystkie składniki, tj. obie mozzarelle, pomidorki koktajlowe oraz oliwki kroimy w plasterki, natomiast szczypior drobno siekamy.

W misce łączymy składniki suche - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz jogurt grecki. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję, podsypując niewielką ilością mąki, by nie kleiło się do dłoni. Ciasto wyrabiamy około 6-8 min., a następnie dzielimy go na 7-8 części.

Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na okrągły placek grubości około 2-3 mm.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką (bez tłuszczu!) i kładziemy na niej jeden placek. Smażymy około 2-3 min., a następnie przewracamy na drugą stronę. Górną stronę smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy plasterki mozzarelli, kindziuka, pomidorków oraz oliwek. Smażymy kolejne 2 min., a następnie przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze 1 min.
Te same czynności powtarzamy z kolejnymi plackami.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy na ciepło.



Flatbread pizza z kindziukiem

Pizza z patelni z kindziukiem

Flatbread

Pizza z patelni

Flatbread z patelni

Flatbread z kindziukiem

Kindziuk Balcerzak

* Wpis powstał we współpracy z Balcerzak






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny