Mini pizze z tortilli
Tym
razem, żeby was nie zasłodzić przed zbliżającą się wielkimi krokami wielką przedświąteczną próbą ciast, proponuję coś na słono.
Fantastyczną przekąskę na imprezę, spotkanie, dodatek do sałatek,
czy po prostu kolację. Oto mini pizze z tortilli. Okazuje się, że
połączenie włosko – meksykańskie to strzał w 10. Z moich
obserwacji wynika, że to właśnie mini pizze znikają z talerzy
jako pierwsze niezależnie od charakteru spotkania.
SKŁADNIKI
na 24 mini pizze:
- 5 placków tortilli pszennej
- 250 ml passaty pomidorowej
- oregano
- tymianek
- sól
- pieprz
- 50 g sera żółtego
- 2 kulki mozzarelli
- 4 pieczarki
- 150 g szynki konserwowej
PRZYGOTOWANIE
Do
wykonania mini pizzy z tortilli potrzebna nam będzie foremka na
muffiny. Zaczynamy od wycięcia z tortilli mniejszych placków o
większej średnicy niż foremka. Ja użyłam do tego dużego kubka.
Chodzi o to, żeby placki wciśnięte do foremki miały wysokie
brzegi.
Kolejno
podgrzewamy passatę, dodajemy soli, pieprzu oraz oregano i tymianku.
Całość podgrzewamy, zestawiamy z ognia i dodajemy starty na
drobnej tarce ser żółty. Na każdego placka dajemy łyżkę sosu,
dodajemy pokrojoną szynkę konserwową, całość przykrywamy
plastrem mozzarelli. Na mozzarellę z kolei kładziemy plasterek
pieczarki.
Całość
zapiekamy około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Celsjusza (termoobieg). Mini pizze smakują doskonale zarówno
podawane na ciepło, jak i na zimno. Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz