Sycylijska Caponata



Sycylijska Caponata to pyszne danie u nas na ciepło, ale może też podobno być na zimno. Idealne dla fanów bakłażana, wyraziste w smaku. Przepis znalazłam na stornie kuchni lidla. Polecam, warto zrobić, my na pewno będziemy do niej wracać :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 3 łyżki octu winnego czerwonego
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 50 g orzeszków Pini
  • sól
  • pieprz
  • świeże listki bazylii (garść)


1. Bakłażana kroimy w kostkę, tak samo cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz pokrojone bakłażany. Smażymy 5 minut,jak będą miękkie i brązowe dorzucamy pokrojoną cebulę, chwilę przesmażamy i dorzucamy czosnek przepuszczony przez praskę. 
2. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Zmniejszamy ogień dodajemy oliwki czarne i zielone, oraz kapary. Dusimy pod przykryciem 15 minut.
3. W międzyczasie na suchej patelni prażymy orzeszki Pini, oraz przygotowujemy listki bazylii.
4. Na samym końcu dodajemy większą część listków bazylii, mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy orzeszkami Pini i dekorujemy pozostałymi listkami bazylii :-) Smacznego :-)






9 komentarzy:

  1. Pyszne danie, jadłam na Sycylii i bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie się prezentuje, ale nie wiem, czy do końca moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe danie, wygląda pysznie i z chęcią spróbuję przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tym razem wersja nie dla mnie. Większości składników nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. It's delicious!
    I like eggplants.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie słyszałam o tym daniu, ale raczej nigdy bardziej nie interesowałam się zagraniczną kuchnią ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger