Prosta pizza z minimalnej ilości składników

Prosta pizza z minimalnej ilości składników Lubicie pizze? Przygotowujecie ją sami w domu czy raczej zamawiacie z pizzerii? Ja dziś zapraszam Was na pyszną domową pizze z minimalnej ilości składników. Czasem naprawdę nie trzeba wiele. Tym razem wystarczył nam tylko sos pomidorowy, szynka i ser mozzarella. Prosto i naprawdę pysznie. Oczywiście każdy z Was do swojej wersji pizzy może dodać dowolne składniki. To już kwestia gustu i tego co akurat macie w kuchni 😉

Prosta pizza z minimalnej ilości składników

Składniki:

Przepis na 3 pizze 24 cm lub 1 dużą.

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • około 0,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • szynka lub inna wędlina w plasterkach
  • ser mozzarella wiórki

Dodatkowo prosty sos pomidorowy:

  • około 250 g przecieru z pomidorów (nie koncentratu) lub krojone pomidory z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżki oregano lub przyprawy do pizzy
  • sól i odrobina cukru do smaku

Przygotowanie:

Sos pomidorowy:

Obrany i starty czosnek chwilę podsmażamy na oliwie. Dodajemy nasz przecier z pomidorów lub pomidory z puszki oraz przyprawy. Sos podgrzewamy mieszając tak długo, aż jego konsystencja będzie odpowiednia (sos nie może być zbyt rzadki). Ja przeważnie podgrzewam go na małej mocy palnika około 8-10 minut. Odstawiamy sos na bok. Uwaga! Jeśli użyjecie pomidorów z puszki pod koniec całość warto zblendować, aby sos był jednolity.

Pizza:

Drożdże wkruszamy do ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, rozrobione drożdże i olej. Opcjonalnie do ciasta można dodać szczyptę przyprawy do pizzy (wzbogaci smak). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość, czas wyrastania zależy od warunków panujących w domu, u mnie jest ciepło).

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem lub bez).

Ciasto dzielimy na 3 części. Przygotowujemy 3 małe blaszki (u mnie 24 cm), każdą smarujemy oliwą lub olejem. Dłonią ugniatamy ciasto na kształt blaszki. Z podanego przepisu można też przygotować jedną dużą pizzę.

Każdy spód lekko nakłuwamy widelcem i odstawiamy jeszcze na 2-3 minuty. Następnie smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy warstwą mozzarelli (startej na wiórki) i układamy plasterki szynki lub innej wędliny.

Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika (ja piekę z termoobiegiem). Pieczemy około 8-10 minut. Czas zależy od piekarnika i wielkości pizzy. Pizze należy obserwować.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz