Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Andrzejki. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Andrzejki. Pokaż wszystkie posty

Pieczarki w cieście marynowane

Pieczarki smażone w panierce z jajka i maki krupczatki zanurzone w słodko-kwaśnej marynacie. Nadają się zarówno do drugiego dania zamiast surówki jak i jako przystawka na domowe imprezy.






Z podanych składników wychodzi ok 20 półlitrowych słoików:
6 kg małych pieczarek
10 jaj
1 kg mąki krupczatki
4 l wody
2 szklanki octu
400 g dobrego koncentratu pomidorowego
14 łyżek cukru
2 łyżki soli
8 cebul
15 ziaren pieprzu,
kilka listków laurowych
olej do smażenia
dodatkowo sól, pieprz



  •  Pieczarki czyścimy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Pieczarki obtaczamy w jajku, mące krupczatce i smażymy na dość głębokim oleju na złoto. Łyżką cedzakową wyławiamy pieczarki i osączamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Cebulę obieramy i  kroimy w piórka. Z pozostałych składników gotujemy zalewę. W wyparzonych słoikach bardzo ciasno układamy nasze pieczarki. Na wierzchu każdego słoiczka układamy po parę piórek cebuli.
  • Zalewamy gorącą zalewą, wycieramy brzegi słoika i zakręcamy słoiki . Pieczarki pasteryzujemy 30 min. Pieczarki możemy jeść już po 5 - 6 dniach. Smacznego!

Makaron w lekkim sosie z pomidorami i oliwkami

Miałam dylemat, co tu zrobić na obiad, ale żeby spełniał takie oto warunki: smacznie, ekspresowo, nie tucząco i żeby smakowało komuś prócz mnie. No to padło na makaron, córcia lubi, mężuś lubi, a ja ubóstwiam:)
Zrobiłam lekki makaron we włoskim stylu w pysznym sosie z pomidorów i śmietankowego serka. Sos wyszedł lekki a zarazem kremowy. Charakteru daniu nadałam dodając zielone i czarne oliwki.  


300 g makaronu penne

400 g pomidorów krojonych z puszki
150 g serka śmietankowego
10 oliwek zielonych
10 oliwek czarnych
4 połówki suszonych pomidorów
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz


 Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Suszone pomidory również drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać cebulę, czosnek i suszone pomidory, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać pomidory z puszki i przyprawy i dusić przez ok.5-6 minut. W tym czasie wstawić wodę na makaron, makaron ugotować al'dente. Do pomidorów na patelni dodać serek i podgrzewać, aż się zagotuje. Do tak powstałego sosu dodać odcedzony, ale nie płukany makaron. Na patelnię dodać również pokrojone na połówki oliwki, wszystko razem wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego!


Sałatka z kabanosami i makaronem w kształcie ryżu

Sałaka wymyślona przeze mnie na rodzinną imprezę. Makaron w kształcie ryżu, który najlepiej sprawdza się w sałatkach, słodka kukurydza, najlepsze małosolne, czerwona papryka i żółty ser a do tego mnóstwo wędzonych i aromatycznych kabanosów. Sałatka jest łatwa do zrobienie i jeżeli coś wam zostanie spokojnie możemy ją zapakować w słoiczek na drugie śniadanie do pracy.


300 g dobrej jakości kabanosów
100 g makaronu w kształcie ryżu
200 g sera żółtego
190 g kukurydzy konserwowej
4 ogórki małosolne
1 duża czerwona papryka
4 łyżki majonezu
sól i pieprz


Makaron gotujemy w posolonej wodzie al'dente, po odcedzeniu płuczemy pod zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Na dno miski wsypujemy odcedzony makaron, a wierzch smarujemy dwoma łyżkami majonezu, a następnie posypujemy solą i pieprzem. Kabanosy kroimy w kawałki o długości ok. 0,5 cm i połowę z nich wykładamy na majonez. Następnie ogórki małosolne pokroić w drobną kosteczkę i wyłożyć na kabanosy. Kukurydzę odcedzić z zalewy i wyłożyć na ogórki małosolne. Kolejno umyć i pokroić drobno paprykę, a następnie wyłożyć ją na kukurydzę. Paprykę posmarować pozostałym majonezem i posypać solą i pieprzem. Żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posypać sałatkę, a następnie udekorować ją pozostałymi kabanosami. Smacznego!

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska zwana też klopsem lub zającem. Nie tylko na Wielkanoc, nie tylko od święta. Łatwa w przygotowaniu, a przy tym niesamowicie smaczna!
Pieczeń z mięsa wieprzowego, doprawiona świeżym rozmarynem, pietruszką i cebulką, które znakomicie się komponują z jajkiem gotowanym na twardo. Pieczeń jest świetna na ciepło do obiadu z ulubioną surówką i ziemniakami, jak i na zimno na kanapki. Nie jest trudna w przygotowaniu, a nie tak banalna jak zwykłe kotlety mielone.


600 g łopatki wieprzowej
4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
1 bułka kajzerka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka gałązek świeżego rozmarynu
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka oleju
sól i pieprz


Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodać surowe jajko, czosnek, cebulę, odciśniętą kajzerkę, pietruszkę, oraz część rozmarynu i pietruszkę. Wyrobić na gładką i jednolitą masę. Małą keksówkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Z jajek na twardo ściąć czubki. Połowę mięsa włożyć do keksówki formując wgłębienie na jajka, jajka ułożyć jedno z a drugim. Przykryć reszta mięsa i wyrównać. Posmarować wierzch pieczeni musztardą, na górze ułożyć gałązki rozmarynu. Piec godzinę w 180 st C. Podawać na zimno lub gorąco. Smacznego!

Jajka faszerowane łososiem

Jajka to podstawowy i zdrowy element codziennego menu. Faszerowane jajka można zrobić na wiele sposobów z tuńczykiem, pieczarkami czy szynką. Tym razem zrobiłam je z wędzonym łososiem. Wyszło naprawdę pysznie i zdrowo (warto zamiast majonezu użyć serka śmietankowego, wtedy będzie już super zdrowo).Polecam szczególnie na śniadania, które powinny być pełnowartościowe i pełne witamin-a jajka i łosoś doskonale spełniają te wymagania.


4 jajka L
1 łyżka serka śmietankowego lub majonezu
150 g łososia wędzonego na zimno
sól
pieprz 


Jaja ugotować na twardo i ostudzić. Z łososia odłożyć spory plaster, do dekoracji. Resztę łososia rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Jaja przeciąć na pół i delikatnie wyjąć żółtka. Do żółtek dołożyć łososia, serek/majonez i przyprawy-wszystko zmiksować w blenderze lub malakserze. Masę jajeczno-łososiową przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nią połówki białek, na górze każdego jajka położyć po kawałku łososia. Smacznego!

Paszteciki z serem smażone

Rewelacyjny przysmak z czasów mojego dzieciństwa, który sprzedawano w "Pasztecikach" na ul. Trybunalskiej w Świdnicy. Mieszkałam obok na ul. Długiej i biegałam do babci po pieniądz, żeby na pasztecika dała parę groszy.Dziś po pasztecikach z owego lokalu pozostało tylko wspomnienie, ale ja postanowiłam odtworzyć ten smak i zapach. Myślę, że nawet mi się udało:)
 Puszyste drożdżowe ciasto smażone na głębokim oleju, to co prawda bomba kaloryczna (w dodatku z serem), ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na 
takie pyszności.



Na 8 szt:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie krupczatka)
1 szklanka mleka
100 g masła
50 g drożdży
1 jajko L
1 czubata łyżka cukru

16 plastrów żółtego sera

Olej do smażenia
2 łyżeczki soli 


  • Paszteciki z serem smażoneMleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem i dodać mleko i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie pracować.
  • Paszteciki z serem smażoneMasło rozpuścić i ostudzić. Do zaczynu dodać resztę mąki, jajko i sól. Wyrabiać ciasto za pomocą hakowej końcówki robota, lub zagnieść je ręcznie. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h-ma podwoić objętość.
  • Paszteciki z serem smażoneGotowe ciasto podzielić na 8 części. Z każdego ciasta zrobić prostokątny placuszek, na środku ułożyć ser. Zawinąć krótsze brzegi a następnie zawinąć ciasto i dokładnie zakleić.
  • Paszteciki z serem smażonePoturlać parę razy w dłoniach, aby wyszły zgrabne paszteciki. Odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Paszteciki z serem smażoneOlej rozgrzać do 170 st. C. Temperaturę można sprawdzić wrzucając kawałek surowego ciasta-ma od razu wypłynąć, ale nie powinno szybko brązowieć. Smażyć paszteciki aż będą złoto-brązowe. (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe).
    Gotowe paszteciki osączać na ręczniku papierowym, podawać gorące z ulubionym sosem.
    Do śroodka zamiast sera można włożyć parówkę, lub nadzienie mięsne

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Dziś rolada z mielonego karczku. Doskonała alternatywa dla kotletów mielonych, soczyste mielone mięso, któremu smak nadają pieczarki z cebulą. Dodatkowo rolada nie jest smażona, a pieczona i nie zawiera w sobie dodatkowego tłuszczu ze smażenia, ani bułki tartej, jest zatem zdrowsza i mniej kaloryczna. Jest to idealna propozycja na codzienny obiad jak i na domowe przyjęcia, jest mniej pracochłonna niż "zwykłe" mielone z patelni i zdecydowanie lepiej się prezentuje.


 Na roladę:
500 g karczku (może być łopatka wieprzowa)
1 mała czerstwa kajzerka
2 cebule
1 jajko L
sól i pieprz

Na farsz:
500 g pieczarek
3 cebule
2 łyżki masła
sól i pieprz 


Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż z pieczarek odparuje woda, często mieszając. Ewentualnie doprawić farsz.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulkę, jajko, oraz przyprawy, masę mięsną dobrze wymieszać.
rozłożyć duży płat folii aluminiowej. Mięso cienko rozłożyć na folii na prostokąt o wymiarach ok. 50-40 cm. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek. Za pomocą folii zwinąć mięso w ciasną roladę, szczelnie owinąć folią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut. Po upieczeniu zostawić w folii do całkowitego wystygnięcia. Roladę kroić na zimno, kiedy już rolada się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Sałatka z kiełbasą na krakersach

Bardzo efektowna sałatka, którą znałam w wersji z rybą z puszki. Jednak nie każdy lubi rybę i jej zapach. To zadecydowało , że postanowiłam zrobić tą sałatkę z kiełbasą. Muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył. Dobra kiełbasa z szynki Morliny idealnie komponuje się z pikantnym sosem, jajkami, ogórkiem kiszonym i słonymi krakersami. Sałatka jest idealna jeżeli chcemy zaskoczyć gości, jej forma bardzo przypomina ciasto. Ładnie się prezentuje na stole i jest naprawdę smaczna, a po więcej  fajnych pomysłów na kiełbasy Morliny zapraszam na stronę : https://morliny.pl


Składniki:
2 kiełbaski Morlińskie z szynki
3 duże jajka xl
3 łyżki pikantnego sosu pomidorowego
100 g żółtego sera
5 łyżek majonezu
1 mały kiszony ogórek
1 mała cebula
sól i pieprz
24 słone krakersy




Jajka ugotować na twardo. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Kiełbasę rozdrobnić rozdrabniaczem lub przemielić przez maszynkę, wymieszać z pikantnym sosem i cebulą.
Jajka obrać oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z dwoma łyżkami majonezu z solą i pieprzem. Żółtka i ogórki, ser żółty również zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie składniki odłożyć osobno. Ser wymieszać z pozostałym majonezem, doprawić solą i pieprzem. 
Na desce wyłożyć 8 krakersów w prostokąt, na to wyłożyć pastę serową, dokładnie wyrównać i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na to wyłożyć masę z kiełbasy i sosu i ponownie przykryć krakersami. Na górę wyłożyć białka z majonezem, posypać startymi żółtkami a na końcu startym ogórkiem. Odstawić  do lodówki na ok 2 godziny, aby sałatka scaliła się i można ją było kroić. Smacznego!

Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Morlińskie gofry ziemniaczane

Dziś polecam niezwykłe gofry. Niezwykłe, bo wykonane z tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem pysznej kiełbasy Morliny z szynki. Gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są dużo lżejsze, bo pieczone w gofrownicy.
 Dodatek kiełbasy Morlińskiej z szynki, sprawia, że gofry są sycące. Zawartość mięsa w kiełbasie to aż 80%, a sama kiełbasa jest pełna smaku i aromatu. Dlatego z pełną odpowiedzialnością dodałam ją do mojego dania.
Same gofry przygotowuje się dość szybko i łatwo, a dodatkowo można je przygotować wcześniej i odgrzać w nagrzanym piekarniku w kilka minut.
Potrawa świetnie nadaje się dla gości, na pewno będą zaskoczeni tak niezwykłymi goframi:)
Chcesz zobaczyć więcej niebanalnych pomysłów na kiełbaski Morliny? Odwiedź  https://morliny.pl




1 kg obranych ziemniaków 
2 kiełbasy z szynki Morliny
2 jajka L  
2 małe cebule lub 1 duża
1 mała czerwona papryka
1/2 szklanki mąki pszennej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
sól 
pieprz
papryka słodka w proszku
czosnek granulowany
 1/2 łyżki oleju rzepakowego


Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki zetrzeć na tarce i odsączyć z wody, wodę odlać,a skrobię dodać do ziemniaków. Ja zrobiłam to za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, tarcie ziemniaków jest szybsze.Do ziemniaków dodać jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 

Paprykę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Całą masę doprawić i dokładnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać i za pomocą silikonowego pędzelka natłuścić. Kłaść porcje masy ziemniaczanej i piec do uzyskania złotego koloru, podawać od razu na gorąco, lub później po odgrzaniu w piekarniku. Smacznego!




Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Sałatka warstwowa z mięsem mielonym

Sałatka, którą wymyśliłam na moją imprezę urodzinową, składa się z moich ulubionych składników i nie zawiera majonezu. Nie wiem czy zdrowsza, ale na pewno inna. Chrupiące kukurydza i czerwona papryka, które uwielbiam, makaron bez, którego nie umiem żyć, pyszny sos pomidorowy i jeszcze coś dla tych, którzy nie mogą się obyć bez mięsa - mocno doprawione mięso mielone. 
Sałatka jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy, posiadówki i domówki, ale może być też pełnowartościowym posiłkiem, który nałożymy sobie do lunch-boxa i zabierzemy ze sobą do pracy na drugie śniadanie.



300 g mielonej łopatki wieprzowej
200 g mielonej wołowiny
150 g makaronu kokardki
1 czerwona papryka
400 g kukurydzy konserwowej
1 duża czerwona cebula
pęczek zielonej pietruszki
150 g żółtego sera
3 małe ogórki kiszone
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
czosnek granulowany
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu 


Olej rozgrzać na patelni. Na tłuszcz przełożyć mięso, dodać pieprz, sól, papryki w proszku i czosnek granulowany i smażyć aż się zrumieni. Kiedy mięso się już usmaży, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i 1/2 szklanki wody. Mięso dusić jeszcze 10 minut.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku i ostudzić. Natkę pietruszki, czerwoną paprykę i cebule pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ogórki kiszone na drobnych.
Na dno przeźroczystej miski wyłożyć makaron, posypać go słodka papryką w proszku i odrobiną czosnku granulowanego, posypać siekana natką pietruszki. Na pietruszkę wyłożyć pokrojoną paprykę, a następnie odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydze wykładamy mięso razem z powstałym z duszenia sosem. Mięso posypujemy startym żółtym serem, a następnie z ogórków kiszonych robimy otoczkę wokół ścianek miski. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki przeszły smakiem sosu. Smacznego!

Popularne