Kotleciki mielone z dorsza w sosie koperkowym

Kotleciki mielone z dorsza to prosty i smaczny obiad. Od klasycznych mielonych rybnych różni je dodatek gotowanego ziemniaka, który sprawia, że łatwiej je formować i są stabilniejsze. Swoje kotleciki upiekłam w piekarniku, także są super fit. Nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je na patelni.

Są delikatne, pyszne, myślę, że śmiało można je przygotować na wieczerzę wigilijną dla małych dzieci.

Składniki:

  • 80 dkg filetów z dorsza
  • 2-3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 cebula
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło
  • sos koperkowy

Przygotowanie:

  • filety z dorsza umyć, osuszyć i zdjąć skórę. Usunąć ewentualne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny, następnie razem z ziemniakami i cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa
  • zmieloną masę rybną doprawić solą, pieprzem, wymieszać z jajkiem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki przed pieczeniem posmarować stopionym masłem
  • piec w 180*C około 30 minut
  • podawać z przygotowanym sosem koperkowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *