Ciasteczka twarogowe "gęsie łapki"

"Gęsie łapki" to kruche ciasteczka z ciasta z dodatkiem twarogu, które będą idealne do małe czarnej lub herbaty z cytryną. Nie są za słodkie, są mega chrupiące i delikatne, ciasto konsystencją nieco przypomina ciasto francuskie. Idealne dla dzieci i dorosłych. Są bardzo tanie, łatwe i ekspresowe w wykonaniu Polecam zrobić z większej porcji, bo u mnie już po godzinie od zrobienia nie było polowy ciasteczek, a konsumujących tylko dwoje:)
Ciasteczka wycinałam ringiem o średnicy 8 centymetrów, wychodzi ok.60 ciasteczek:)


250 g masła
250 g twarogu półtłustego
375 g mąki pszennej+ do podsypywania
2 żółtka jajka
kilka łyżek cukru do obtaczania 


  • Ciasteczka twarogowe "gęsie łapki"Masło posiekać w misce nożem, do tego pokruszyć drobno twaróg i przesiać mąkę, dodać żółtka jajka. Zagnieść ciasto, owinąc w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasteczka twarogowe "gęsie łapki" Ciasto rozwałkować na 3 mm, a następnie wykrawać z niego kółka . Kółka z ciasta składać na pół i obtaczać w cukrze, a następnie złożyć ponownie na pół i znów obtoczyć w cukrze. Cukier idealnie przykleja się do ciasta, więc nie ma potrzeby niczym smarować ciasteczek.
  • Ciasteczka twarogowe "gęsie łapki" Tak przygotowane ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st C przez 20 minut. Gotowe ciasteczka ostudzić. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne