Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami

Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami
Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami

Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami to szybki i nieskomplikowany sposób na smaczny obiad dla całej rodziny albo imprezowe danie na ciepło. Jeśli znudziły się wam standardowe kotlety z kurczaka, wypróbujcie ten przepis – nie rozczarujecie się, gdyż tak przygotowane piersi są naprawdę pyszne.

Składniki na kurczaka zapiekanego z majonezem i pieczarkami:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • por
  • 3 łyżki majonezu
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon, odkrawamy tłuste kawałki i przekrawamy wzdłuż na pół. Oprószamy je przyprawami. Pieczarki przekrawamy na pół, następnie kroimy w plastry. Pora również kroimy w plastry. Pieczarki i pora podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Następnie solimy je i mieszamy z majonezem.

Piersi z kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich rozsmarowujemy pieczarki z majonezem. Całość posypujemy serem żółtym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 min z funkcją termoobiegu.

 

Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami
Kurczak zapiekany z majonezem i pieczarkami

 

Zobacz inne przepisy na zapiekane piersi z kurczaka:

Kurczak Zapiekany Z Warzywami

Zapiekana Pierś Z Kurczaka Z Serem I Pomidorami

Piersi Z Kurczaka Zapiekane Z Pieczarkami

Piersi Z Kurczaka Zapiekane Z Serem I Pomidorami

Piersi Z Kurczaka Pod Marchewkową Pierzynką I Puree Z Kalafiora (411 Kcal)

Pierś Z Kurczaka Pod Pierzynką

Print Friendly, PDF & Email