Szybki obiad z piersi kurczaka

Szybki obiad z piersi kurczaka 

obiad z kurczaka w 30 minut

Szybki obiad z piersi kurczaka przepis, który pozwala w niespełna pół godziny przygotować gorący i smaczny posiłek dla wszystkich domowników, to specjalność Pawła. Podobnie jak kurczak w sosie słodko kwaśnym  czyli jego sztandarowe danie.. I muszę się przyznać, że jeśli chodzi o obiad z kurczaka to w tej dziedzinie mój mąż jest prawdziwym mistrzem. Soczysty filet z kurczaka, do tego podgotowane i zgrillowane ziemniaki i warzywa, które akurat były w lodówce - po prostu pyszny, błyskawiczny obiad. Pieczone piersi z kurczaka przygotowane wg tego przepisu można podawać nawet małym dzieciom. Bardzo lubię takie proste i sycące obiady, oszczędzają czas, którego zawsze mi brakuje, ale jeszcze bardziej lubię kiedy te obiady robi mój mąż.

Szybki-obiad-z-piersi-kurczaka
Szybki obiad z piersi kurczaka - Cztery Fajery

Pieczony filet z kurczaka nawet na drugi dzień smakuje wyśmienicie. Jeśli wszystkiego nie zjemy, wykorzystuję upieczoną pierś z kurczaka na wiele sposobów - kroję na kanapki, dodaję do zupy pomidorowej albo japońskiej zupy ramen. Z pieczonego filetu z kurczaka robię też pyszne sałatki np. taką jak sałatka z kurczakiem i jabłkiem albo podgrzewam mięso i podaję z sosem pomidorowym
Prosty obiad z kurczaka może zrobić każdy, ale żeby kurczak był soczysty trzeba go często podlewać albo wykorzystać pewien trik, który opisuję poniżej.

Szybki obiad z piersi kurczaka - składniki

proporcje dla 3 osób
  • 2 nieduże, w miarę równej wielkości filety z piersi kurczaka

Marynata do kurczaka - składniki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku lub do smaku
  • pół łyżeczki majeranku
  • opcjonalnie pół łyżeczki curry 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3  łyżki oleju rzepakowego

Marynata do kurczaka - przepis

Olej, sok z cytryny i pozostałe składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszam. Marynatę do kurczaka wcieram w mięso i odstawiam filety do lodówki, najlepiej na całą noc, a minimum na godzinę.

Szybki obiad z piersi kurczaka - przepis

Jeśli mam czas (a najczęściej go nie mam), to filety wyjmuję z lodówki na godzinę przed smażeniem.
Suchą patelnię - zwykłą, grillową lub od szybkowaru bardzo mocno rozgrzewam. W przypadku patelni ze stali nierdzewnej sprawdzam to w ten sposób, że pryskam na nią wodą. Jeśli kropelki wody zaczynają "tańczyć" po patelni, to znaczy, że temperatura jest już odpowiednia.
Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucam wyjęte z marynaty filety. Mięso zaczyna donośnie skwierczeć i jest to naturalne przy tak wysokiej temperaturze smażenia. Zmniejszam odrobinę, ale dosłownie odrobinkę, ogień i smażę około 4 minut z jednej strony i tyle samo z drugiej. Jeśli filety są bardzo grube do wydłużam czas pieczenia do 5-6 minut na każdą stronę.
Po tym czasie w połowie grubości filetu pojawi się jaśniejsza obwódka - to niedosmażony jeszcze fragment piersi kurczaka.
Przykrywam patelnię pokrywką. Jeśli używam patelni od szybkowaru to zamykam pokrywę, tak jak w przypadku gotowania. Wyłączam płomień i pozostawiam na około 6-7 minut, aby mięso się samo dosmażyło. Kiedy z patelni przestaną się wydobywać odgłosy skwierczenia, pierś z kurczaka jest gotowa.

Szybki-obiad-z-piersi-kurczaka

Szybki obiad z piersi kurczaka

Komentarze

  1. Uwielbiam takie szybkie obiady potrafią uratować życie jak coś nieplanowanego nam wyskoczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze o tym wiem, zwłaszcza jak człowiek wraca do domu zmęczony, głodny i zły :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: