Sałatka z pieczarkami

4.5/5 (368 ocen)
Pyszna i szybka sałatka do przygotowania w kilka chwil. Jeżeli raz jej spróbujesz, to będzie już pojawiać się na twoim stole regularnie!

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Sałatka z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami marynowanymi to jedna z moich ulubionych! Jadłam ją pierwszy raz w domu rodzinnym mojego męża. Jest ona tam przygotowywana podczas każdej uroczystości rodzinnej i zawsze znika w tempie błyskawicznym. Stwierdziłam, że czas najwyższy dodać ją na bloga, żebyście mogli i Wy ją wypróbować.

Sałatka na święta

Mój przepis na sałatkę z pieczarkami jest prosty, szybki i niesamowicie smaczny. Do tej pory próbowałam już kilku jej wersji, ale z tego przepisu smakuje mi zdecydowanie najbardziej. Nie wiem czy zwróciliście uwagę w liście składników, że znajduje się 2-3 łyżki wody z ogórków… To nie pomyłka! Specjalnie się ją dodaje żeby sałatka nabrała jeszcze fajniejszego, wyrazistego smaku. Koniecznie wypróbujcie. To idealna sałatka na święta Bożego Narodzenia czy na Wielkanoc!

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Sałatka z pieczarkami marynowanymi smakuje najlepiej po kilku godzinach od jej przygotowania. Do tego świeże, domowe pieczywko… Coś pysznego! Oprócz marynowanych pieczarek składa się także z ugotowanych jajek, ogórków (w zależności jakie wolicie mogą być konserwowe lub kiszone), kukurydzy konserwowej, a słodkich akcentem jest jabłko. Moim zdaniem jest bardzo smaczna i zachęcam do jej wypróbowania!

Koniecznie wypróbuj także moje inne przepisy na domowe sałatki, które są równie smaczne co sałatka z pieczarkami:

Przekąski imprezowe

Jeżeli poszukujesz innych inspiracji na przekąski imprezowe to serdecznie Cię zapraszam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu na blogu – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.

Przepis na: Sałatka z pieczarkami

Składniki:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych (ok. 720 g)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 350 g)
  • 8 jajek
  • 1 średniej wielkości słoik ogórków konserwowych lub kiszonych (ok. 850 g)
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej
  • 2-3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Sałatka z pieczarkami przepis krok po kroku:


Krok 1

sałatka z pieczarkami i jajkami

Jajka (około 8 dużych sztuk) gotujemy na twardo przez około 9 minut. Czas liczymy od momentu wrzenia wody.

Po tym czasie wylewamy od razu gorącą wodę, wlewamy zimną i studzimy w niej ugotowane jajka przez około 15 minut.  


Krok 2

pieczarki marynowane i jajka

Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę. 


Krok 3

sałatka z pieczarkami i jajkiem

Do większej miski dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Dodajemy także pokrojone pieczarki marynowane (większy słoik – ok. 720 g, co po odsączeniu zalewy powinno dać ok. 400 g pieczarek) i ogórki (średniej wielkości słoik – ok. 850 g, co po odsączeniu zalewy powinno dać ok. 460 g ogórków). Wsypujemy także odcedzoną z zalewy kukurydzę konserwową (słoik ok. 350 g).

W zależności od firmy rozmiary słoików pieczarek, ogórków i kukurydzy mogą się delikatnie od siebie różnić, ale jeżeli użyjemy np. firmy, której słoik ogórków konserwowych ma 50 g więcej lub mniej i to licząc z zalewą, to praktycznie nie wpłynie to na smak sałatki.


Krok 4

najlepsza sałatka z pieczarkami

1 duże jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Wsypujemy do miski.  


Krok 5

sałatka pieczarkowa

Dodajemy majonez (3 płaskie łyżki), musztardę (2 płaskie łyżeczki), szczyptę soli, pieprzu, a także wodę z ogórków (2-3 łyżki).


Krok 6

sałatka z pieczarkami marynowanymi

Całość mieszamy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z pieczarkami marynowanymi smakuje najlepiej po kilku godzinach od jej przygotowania. Przechowujemy ją w lodówce.

Jeśli szykuje Ci się impreza czy rodzinna uroczystość i szukasz podobnych inspiracji na domowe oraz efektowne sałatki to koniecznie odwiedź mój wpis – Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów!


Sałatka z marynowanymi pieczarkami

Sałatka z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami

sałatka z pieczarek marynowanych

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 368

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
2 miesięcy temu

Zrobiłam na Święta, ale wyszła bardzo kwaśna 🙁 kukurydza i jabłka nie zrównoważyły octowego posmaku pieczarek i ogórków konserwowych… ratowałam się dodając surowego ogórka i paprykę, trochę pomogło, jednak jakoś ten przepis nam nie podszedł ogólnie

Daga
Daga
3 miesięcy temu

Może być ta sałatka bez jabłka ?

Goska
Goska
3 miesięcy temu

Pycha 🤩

Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

A możesz coś napisać o proporcjach? Dajesz mniej więcej tyle ogórków co pieczarek? Przygotowuję codziennie mniejszą świeżą porcję i takie info byłoby przydatne.
Pozdrawiam.

Anna
Anna
1 rok temu

Woda ma być z ogórków kiszonych czy może być z konserwowych?

Irena
Irena
1 rok temu

Proponowałabym zastąpienie kukurydzy może groszkiem konserwowym .Kukurydza nie trawi się w naszych jelitach i jest toksyczna .Chyba , że użyjecie kiszonej , ale nie wiem czy kiszona by pasowała.

Daria
Daria
1 rok temu

na ile porcji przewidziany jest ten przepis? potrzebuję dostosować go dla 8 osób 🙂

yyyyi
yyyyi
1 rok temu

Super, ja jednak nie dodam jabłka.

Wojtek
Wojtek
1 rok temu

Duży słoik czyli taki litrowy?

Agnieszka Sikora
Agnieszka Sikora
3 lat temu

W przepisie są podane ogórki konserwowe i woda z kiszonych ogórków. Czy to nie błąd? Czy można dać kiszone ogórki? Sałatka nie będzie za kwaśna?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu

Wszystko jest dobrze. Dodajemy 2-3 łyżki wody z ogórków. W tej sałatce ogórki konserwowe pasują bardziej niż kiszone 🙂

IzA
IzA
4 miesięcy temu

Czy pieczarki marynowane to takie w occie czy tylko solone

issa
issa
4 lat temu

bardzo fajna sałatka

Sałatka z marynowanymi pieczarkami

Jest wiele potraw, które nam się kojarzą z jakimiś uroczystościami takimi jak urodziny czy święta. Wigilia to z całą pewnością Barszcz czerwony z uszkami wigilijnymi, Wielkanoc to na pewno Jajka faszerowane, a każda uroczystość w domu rodzinnym mojego męża to sałatka z marynowanymi pieczarkami. Jest ona tak długo już tam robiona, że nie wiadomo kto zaczął pierwszy tworzyć ten przepis 🙂 W każdym razie nie spotkałam się nigdy, aby ta sałatka z marynowanymi pieczarkami została niezjedzona do samego końca!

Przepis na sałatkę z pieczarkami

Jeżeli szukasz prostego przepisu na smaczną sałatkę, to ten przepis na sałatkę z pieczarkami jest właśnie dla Ciebie. Wystarczy pokroić w kostkę ugotowane na twardo jajka, marynowane pieczarki, obrane jabłko oraz ogórki konserwowe i wymieszać z kukurydzą, majonezem, musztardą, wodą z ogórków, a na koniec doprawić solą i pieprzem. Jeżeli dodamy za dużo wody z ogórków, to nasz przepis na sałatkę z pieczarkami może wyjść delikatnie zbyt płynny, ale wystarczy wtedy odcedzić łyżą nadmiar soku. Taka sytuacja też może mieć miejsce po jednym dniu, gdy warzywa oddadzą trochę swoich soków. Nie wpływa to jednak w ogóle na smak sałatki, a jedynie na jej wygląd 🙂

Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Ta sałatka z pieczarkami i jajkiem pasuje idealnie do świąt Wielkanocnych. W połączeniu z pyszną wędlinką, świeżym chlebkiem oraz startym chrzanem smakuje naprawdę wyśmienicie! Sałatka z pieczarkami i jajkiem smakuje również bardzo ciekawie z chałką z masłem lub z wędlinką. Jej smak staje się wtedy lekko słodkawy i w tej wersji prawdopodobnie ta sałatka z pieczarkami najbardziej smakować będzie dzieciom. Jeżeli szukasz innych przepisów na sałatki, to zajrzyj koniecznie na mój blog kulinarny.

Najlepsza sałatka z pieczarek

Muszę się przyznać, że w moim odczuciu ta pyszna sałatka pieczarkowa, to najlepsza sałatka z pieczarkami. Przepis jest naprawdę banalnie prosty i wystarczy wszystkie powyższe składniki drobno pokroić i dodać majonez oraz musztardę. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i w ten sposób w kilka chwil na naszym stole ląduje najlepsza sałatka z pieczarkami. Jestem przekonana, że jeżeli raz ją przygotujesz, to często będzie się u Ciebie pojawiać.

RozwińZwiń