Matcha nadaje się świetnie do najróżniejszych deserów – nadaje im unikalnego smaku i koloru. Możemy z jej dodatkiem przygotować nasze ulubione słodkości – mazurki, serniki, torty, desery oraz wiele innych. Tym razem przedstawię przepis na czekoladę matcha z dodatkiem migdałów.
Trochę o właściwościach zdrowotnych matchy. 🙂 Pierwszym czynnikiem dla którego powinniśmy często ją pić jest fakt, że matcha jest skarbnicą antyoksydantów, czyli substancji, które mogą zapobiec rozwojowi nowotworów oraz chorób układu krążenia. Charakteryzuje się ona także wysokim stężeniem katechin, które odpowiadają za działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe w naszym organizmie, a także wzmacnia układ odpornościowy. Ma również działania odchudzające dzięki dużej zawartości katechin, kofeiny i L-teaniny, czego dowodzą badania przeprowadzone w 2004 roku. U osób badanych zaobserwowano wyraźną redukcję tkanki tłuszczowej i obniżenie poziomu cholesterolu.
Składniki i przepis na czekoladę Matcha:
- 200g białej czekolady
- 2 płaskie łyżeczki herbaty matcha
- Dowolne składniki do posypania na wierzch (w moim przypadku są to migdały)
Na początku musimy przygotować blaszkę, do której będziemy wylewać czekoladę. Musimy być ona minimum 3 razy większa, niż standardowa tabliczka czekolady. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie siekamy obrane ze skórki migdały. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy całkowicie się rozpuści, zdejmujemy i odstawiamy na minutę. Następnie dodajemy matchę przez sitko z małymi oczkami i szybko mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i posypujemy posiekanymi migdałami.
Gotową czekoladę odkładamy w temperaturę pokojową na 3-4 godziny, by stwardniała, a następnie kroimy, lub łamiemy w nieregularne kształty.