czwartek, 14 listopada 2019

Rolada cytrynowa z bitą śmietaną




Delikatna,cytrynowa, biszkoptowa rolada przekładana puszystą bitą śmietaną.

Szybka w przygotowaniu a jednocześnie bardzo smaczna.

Więc jeśli lubisz lekkie kremy i orzeźwiające smaki -  ten przepis jest właśnie dla Ciebie :)



Przepis na blachę o wymiarach 26x40 cm






Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec dodać cukier.
Do piany dorzucać po jednym żółtku.
Następnie przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Delikatnie wmieszać rózgą lub szpatułką do masy.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 190^C przez około 15 minut, do suchego patyczka.

Gorący biszkopt położyć na ściereczce, oderwać papier i szybko zwinąć go razem ze ścierką od dłuższego boku.
Ostudzić.


Masa śmietankowa:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 40 g cukru pudru
  • opcjonalnie można użyć śmietan-fixa
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
W cieplejsze dni pod koniec ubijania można dodać śmietan-fix w celu mocniejszego usztywnienia bitej śmietany.


Ostudzony biszkopt rozwinąć.
Nałożyć krem  i zwinąć z powrotem.
Schłodzić porządnie w lodówce.

Roladę można oblać lukrem ( u mnie z dodatkiem soku z cytryny) lub tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz