Maxi Słomka Ptysiowa

by - 11/13/2019 12:02:00 AM

Pyszne, grube paluszki obsypane cukrem, ja je uwielbiam, a ty ? :)













Składniki na 30 sztuk:

  • 125 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka kl M
  • 80 g mąki pszennej
  • cukier (biały, trzcinowy lub perlisty)
  • jajko do posmarowania


1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem.



2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksujemy wszystko do połączenia.
Idealna konsystencja ciasta jest wtedy gdy rozciąga się ono między palcami.


4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy paluszki o grubości 2,5 cm (jeśli słomka  ma być chuda to wyciskamy ciasto o grubości 1 cm) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !



Słomkę smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut do ze złocenia. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy słomkę jeszcze na 5 minut.


Podobne Posty

2 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych