Nowe Przepisy

wtorek, 12 listopada 2019

Domowe ciastka oreo – czekoladowe ciasteczka z nadzieniem

ciastka czekoladowe
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne domowe ciasteczka a`la oreo. Ciastka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i mocno czekoladowe :).

Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali:

Z podanej porcji wyjdzie około 45 ciastek, użyłam foremki o średnicy około 4 cm

200 g mąki pszennej (do typu 550)
120 g masła o temperaturze pokojowej (miękkie)
80 g cukru pudru
40 g kakao ciemnego (bez cukru)
1 jajko (rozmiar L)
½ łyżeczki proszku do pieczenia

na nadzienie:
200 g białej czekolady
4 łyżki śmietanki 30% lub 36%

Link do filmiku z przepisem na: Ciastka oreo


Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem:
Do miski wsypuję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam dłonią, tak żeby składniki dokładnie się wymieszały.
Następnie dodaję jajko, masło i wyrabiam ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasta nie wykładam na blat, tylko wyrabiam w misce.

Wyrobione ciasta zawijam w folię spożywczą i wkłada m do lodówki na około 30 minut.

Pieczenie ciastek:
Schłodzone ciasto, rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów. Odcinam kawałek ciasta, wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję. Pozostałe ciasto zawijam w folię spożywczą.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10-11 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone ciastka zdejmuję z blachy i piekę następną partię ciastek.

Ciastka mam już od pieczone i wystudzone teraz przygotuję nadzienie:
Do rondelka przekładam połamaną czekoladę, dodaję śmietankę i rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej – nadzienie jest gotowe.

Ciepłą czekoladą przekładam ciastka. Na ciastko kładę około 1/2 łyżeczki czekolady i nakrywam drugim ciastkiem. Ciastka układam na płaskim talerzu i pozostawiam do zastygnięcia.

Ciastka czekoladowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

3 komentarze :

  1. Witam Pani Ewo czy można chować te ciastka w lodówce po upieczeniu jak już są gotowe. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można włożyć do lodówki. Można również po zastygnięciu czekolady przechowywać w zamkniętym pojemniku. Pozdrawiam serdecznie 💖

      Usuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.