Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym posypane parmezanem to istna poezja smaku. Uwielbiam kuchnię włoską i takie potrawy mogłabym jeść codziennie. Mięciutkie pulpeciki, aromatyczny sos pomidorowy i makaron – czego chcieć więcej?

 

Składniki na spaghetti z pulpetami (3 duże porcje):

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka bułki tartej
  • jajko
  • sól, pieprz
  • 50 g parmezanu lub grana padano

Sos pomidorowy:

  • cebula
  • 500 g passaty pomidorowej lub zmiksowanych pomidorów
  • sol, pieprz, pieprz ziołowy, oregano, bazylia, papryka ostra, pół łyżeczki cukru

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy dokładnie ręką przez kilka minut. Następnie formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni. Kiedy będzie usmażona na złoty kolor wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie do sosu wkładamy pulpety i dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie obracamy je na drugą stronę. Całość nakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 5-7 minut.

Makaron wykładamy na talerze, na nim układamy pulpety z sosem, a całość posypujemy parmezanem.

 

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Zobacz inne przepisy na spaghetti:

Spaghetti Z Sosem Pomidorowym – Przepis Na Obiad

Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym

Zapiekanka Spaghetti Ze Szpinakiem I Mięsem Mielonym

Ostre Spaghetti W Sosie Pomidorowym Z Nutą Kakao

Spaghetti W Sosie Orzechowym

Błyskawiczne Spaghetti Ze Szprotkami

 

 

Print Friendly, PDF & Email