Składniki:
jasna część pora
1 średnie jabłko
1 średnia marchewka
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz (np. ziołowy)
Sposób wykonania:
Pora kroimy w paski, oprószamy solą , mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby zmiękł.
Marchewkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do pora razem z poszatkowaną natką pietruszki. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Jogurt łączymy z majonezem i dodajemy do surówki.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
SURUWECZKA PALCE LIZAC I JAK SZYBKO SIE JA ROBI.MOJA ULUBIENA.
OdpowiedzUsuńCzy można sparzyć pora do tej surówki? Niestety wszystkie warzywa "cebulopodobne" na surowo są dla mnie problemem
OdpowiedzUsuńtak :) zamiast solić pora można go sparzyć wrzątkiem na sitku
Usuń