piątek, 8 listopada 2019

Sernik z malinami


Trudno powiedzieć, że to nowy przepis, bo piekłam już identyczny sernik, z tym że na wierzchu zamiast malin były świeże truskawki :-) Ale bardzo lubię wracać do tego przepisu w różnych wersjach, więc tym razem powstał sernik z malinami. Zapewniam, że warty przygotowania. Najlepsze jest w nim to, że nie wymaga żadnego spodu i wychodzi z każdej gotowej masy twarogowej z wiaderka ;-)



SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g kaszy manny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 białe galaretki o smaku cytrynowym + 700 ml wody
  • 400 g świeżych lub mrożonych malin


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę.

Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i kaszę mannę, dodać twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i tak studzić sernik przez kolejną godzinę. Ostudzony sernik włożyć do lodówki. Gdy odpowiednio stężeje, zdjąć obręcz z formy i wyciągnąć papier do pieczenia.

W garnuszku zagotować wodę. Wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, po czym zostawić do ostudzenia. Ostudzoną galaretkę włożyć do lodówki dzięki czemu prędzej stężeje. Jeżeli korzystacie ze świeżych malin, to umyć je delikatnie i osuszyć, po czym wyłożyć równomiernie na wierzchu sernika. Jeżeli korzystacie z mrożonych malin, to nie rozmrażać ich tylko wyłożyć zamrożone na serniku. Następnie owoce zalać tężejącą galaretką (boki sernika można owinąć folią aluminiową) i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz