piątek, 8 listopada 2019

Ciasteczka cytrynowe

Szybkie do zrobienia ciasteczka, o intensywnym aromacie cytrynowym. Smakują świetnie przełożone ulubionym dżemem jak i posypane tylko cukrem pudrem. 






Składniki (35 szt):
ciasto:
masło 130 g,
cukier puder 100 g,
cytryna 1 szt,
żółtka 2 szt,
mąka pszenna 200 g,
skrobia ziemniaczana 50 g,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
dodatkowo:
cukier puder do posypania ciastek,

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masła dodajemy startą skórkę cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Nie przerywając ucierania dodajemy żółtka. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce, a następnie dodajemy do masy i miksujemy do połączenia. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując cały czas mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 st.C przez 10 min. Ostygnięte ciastka posypujemy cukrem pudrem.  

Przepis znaleziony na stronie: www.mojewypieki.com

7 komentarzy: