» Przepisy » Przepisy na Wielkanoc » Wielkanocne wypieki » Tort cappuccino

Tort cappuccino


  
1 5 5 1
2019-10-31
ok. 3 godzin + chłodzenie 2 godziny
łatwe
Porcje: Tortownica o średnicy 21 cm
Kuchnia europejska
Tort cappuccino

Tort cappuccino to deser idealny, który wygląda obłędnie. Nawet małego kawałeczka tego przepysznego tortu nie sposób odmówić :)

Tort cappuccino składa się z trzech blatów biszkoptowych o delikatnym smaku waniliowej kawy cappuccino. Między biszkoptami wygodnie ułożyły się dwie warstwy kremu cappuccino. Krem przygotowany jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki. Dzięki dodatkowi czekoladowej kawy cappucciono krem ma przyjemny smak. Perfekcyjnym wykończeniem tego tortu są płatki migdałowe oraz białe i kawowe czekoladki. Tort cappuccino smakuje po prostu obłędnie. Jednym słowem - poezja :)

W Internecie krąży mnóstwo pysznych przepisów na tort cappuccino. Chociaż każdy nazywa się tak samo, przepisy różnią się od siebie. Ten przepis na tort cappuccino jest łatwy i sprawdzony. Właśnie dołączył do tego zacnego grona :)

Wbrew pozorom tort cappuccino nie jest trudny. Poznaj przepis na przepyszny tort biszkoptowy z dodatkiem włoskiej kawy cappuccino :)

  • Przepis na tort cappuccino nie jest trudny. Pamiętaj tylko, aby postępować według niego krok po kroku, a uda się już za pierwszym razem :)
  • Na przygotowanie tego przepysznego tortu o smaku cappuccino warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu. To dość czasochłonny przepis.
  • Lista składników jak na tort nie jest długa. Nie są to wyszukane produkty, więc nie będziesz miała żadnych problemów z ich kupieniem. Są w sklepach przez cały rok :)

Tort ma smak kawy cappuccino. To włoska kawa, której nazwa pochodzi od brązowego habitu mnichów kapucynów, czyli po włosku cappuccini. Pierwszy ekspres do robienia kawy cappuccino powstał we Włoszech, a jako pierwszy opatentował go na początku XX wieku Luigi Bezzera. Od tamtego czasu kawa cappuccino rozpoczęła swoją zawrotną karierę nie tylko we Włoszech. Przepis na cappuccino szybko powędrował do innych krajów i podbił kubki smakowe europejskich kawoszy :)

Tort cappuccino pasuje na każdą okazję. Sprawdzi się na imprezie urodzinowej czy imieninowej. Może być także jednym z deserów w czasie świąt wielkanocnych lub Bożego Narodzenia. Tort cappuccino jest efektownym deserem, który będzie pięknie prezentował się na stole. Tak naprawdę ten przepyszny tort o smaku cappuccino będzie smakował nawet bez żadnej okazji :)

Wybierz ten sprawdzony przepis na obłędny tort cappuccino, a Twoi goście będą pod wrażeniem Twoich umiejętności cukierniczych. Pochwał na pewno nie będzie końca. Tort cappuccino to dzieło sztuki, które najpierw olśni gości, a potem podbije ich kubki smakowe :)


Składniki na tort cappuccino

biszkopt cappuccino:
5 jajek
15 dag cukru pudru
7 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
4 łyżki kawy cappuccino waniliowego (w proszku)

krem cappuccino:
50 dag schłodzonego serka mascarpone
40 dag schłodzonej śmietany kremówki 36%
10 dag kawy cappuccino czekoladowego (w proszku)
1/4 szklanki zimnej wody
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
4 łyżki cukru pudru

poncz:
100 ml likieru kawowego lub kawy
100 ml herbaty

dekoracja:
1/2 szklanki płatków migdałowych
5 dag białej czekolady
4-6 czekoladek kawowych
4-6 białe czekoladki

Przygotowanie dania tort cappuccino

...

biszkopt:
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z połową cukru pudru na puszystą masę. Białka ubij z pozostałym cukrem pudrem na błyszczącą i sztywną pianę.
  • Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kawę cappuccino. Wymieszaj.
  • Żółtka połącz z pianą z białek, delikatnie mieszając.
  • Do masy jajecznej przesyp ok. 1/3 suchych składników i wymieszaj. Czynność powtórz, aż suche składniki połączą się z masą jajeczną.
  • Ciasto przelej do tortownicy. Wierzch wyrównaj szpatułą. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut do suchego patyczka.
  • Tortownicę wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Obkrój nożem w około tortownicy, zdejmij obręcz i przekroić na 3 poziome blaty.

krem cappuccino:
  • Serek mascarpone przełóż do miski. Wsyp kawę cappuccino i zmiksuj.
  • W rondelku zagotuj wodę.
  • Do miseczki wsyp żelatynę i zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Odstaw na 10 minut, aby żelatyna wchłonęła część wody.
  • Miseczkę wstaw w rondelek. Cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  • Zimną śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlej rozpuszczoną żelatynę i zmiksuj do połączenia składników.
  • Ubitą masę stopniowo dodawaj do serka mascarpone i zmiksuj do połączenia składników w aksamitny krem.
  • Wstaw do lodówki.

poncz:
  • Likier kawowy lub zaparzoną wcześniej kawę wymieszaj z herbatą.
  • Odstaw.

ułożenie tortu:
  • Białą czekoladę zetrzyj na tarce. Czekoladki kawowe pokrój na połówki po przekątnej.
  • Na paterze ułóż dolny blat biszkoptu. Nasącz 1/3 ponczu i nałóż 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Ponownie nasącz 1/3 ponczu i nałóż 1/3 kremu. Przykryj trzecim blatem, nasącz pozostałym ponczem. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu.
  • Boki tortu obsyp płatkami migdałowymi. Wierz posyp białą czekoladą i płatkami migdałowymi. Na wierzchu ułóż czekoladki białe i kawowe.
  • Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Wyjmij z lodówki, pokrój na porcje i podawaj na deser z okazji i bez okazji :)


Tort cappuccino - etap 1

Tort cappuccino to wyborny deser, który najpierw zachwyci wyglądem, a po chwili oczaruje swoim obłędnym smakiem. Przepis na tort cappuccino nie jest skomplikowany, choć czasochłonny. Wybierz ten sprawdzony przepis na przepyszny tort cappuccino i przekonaj się, że pieczenie tortów wcale nie jest takie trudne :)




Zdjęcia i pomysł: Kamila Dąbrowska-Grec

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Tort cappuccino - komentarze

~Joanna
~Joanna
31.10.2019 17:56
Tort wygląda imponująco, już sobie wyobrażam jego smak:)