października 12, 2019

Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi

curry z dynia i szpinaku
Chociaż kolejny tydzień zapowiada się ciepło, to warto mieć pod ręką przepis na rozgrzewające, gęste curry- bo to danie idealne na jesień i jak nie w następnym tygodniu to na pewno przyda się w kolejnych. Moje dzisiejsza propozycja to curry z dyni i szpinaku, w mleczku kokosowym, zagęszczone czerwoną soczewicą, z dodatkiem orzeszków ziemnych. Można je zjeść z ryżem a po lekkim rozcieńczeniu wodą (lub wywarem warzywnym) powstanie gęsta, pyszna zupa.



curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi

Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi
Składniki

2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru ( ok 3 cm)
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki ostrej papryki
ok. 700 g dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej hokkaido bo nie będzie się rozpadać)
2 szklanki wody
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
puszka 400 ml pomidorów krojonych
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
250 g szpinaku
150 g orzeszków ziemnych
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru brązowego

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć,
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć potem dodać czosnek i imbir, smażyć kilka minut, dodać przyprawy, zamieszać, dodać dynię.
Całość chwilę smażyć, mieszając, żeby przyprawy zmieszały się z dynią.
Zalać wodą i mleczkiem kokosowym, zagotować, dodać soczewicę i gotować aż dynia zmięknie.
Dodać pomidory i przecier, zagotować, wmieszać szpinak, chwilę podgotować aż szpinak zmięknie.
Dodać orzeszki, wymieszać.
Doprawić solą, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem.
Jak lubicie można dodać więcej chilli.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger