.

.

wtorek, 5 listopada 2019

Wspaniały tort orzechowy z kremem z masłem orzechowym +FILM

Witam Kochani, dziś chcę Wam przedstawić przepis na rewelacyjny tort. Taki tort upiekłam na urodziny mojej mamy. Jest ona miłośniczką wszelkich orzechowych wypieków i ten tort jest maksymalnie orzechowy. Składa się z ciasta kakaowo-orzechowego przełożonego wspaniałym i aksamitnym kremem z masłem orzechowym.



Całość smakuje rewelacyjnie. Bardzo polecam i zapraszam

SKŁADNIKI

tortownica około 18-20cm

CIASTO ORZECHOWE

-5 jajek+2 białka z masy
-3/4 szklanki cukru (szklanka 250ml)
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
-5 łyżek oleju
-5 łyżek wody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
-2 łyżki kakao
-3/4 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich

KREM

-800ml mleka
-2 żółtka
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-0,5 szkl cukru
-175g masła
-masło orzechowe (200g)

DODATKOWO

-zmielone orzechy włoskie i dowolne ozdoby


Na początek przygotujemy bazę kremu, do garnka dajemy 2 żółtka (białka odkładamy do ciasta), mąki, cukier i mleko, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.


CIASTO ORZECHOWE

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski dajemy jajka i 2 białka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, jasną masę.

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę-wszystko miksujemy do połączenia.

Na koniec dodajemy orzechy-miskujemy. Ciasto dajemy do tortownicy i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni grzanie góra-dół

Ciasto wyciągamy z tortownicy, chwilę studzimy, ścinamy górę i  kroimy na 4 spody. Studzimy.


KREM

Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń wciąż miksując (temp pokojowa) na koniec dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia.



Następnie spody ponczujemy herbatą (można tego nie robić) i przekładamy kremem-zostawiamy trochę do obtoczenia tortu i dekoracji.

Następnie obtaczamy kremem cały tort. Wstawiamy na 15 minut do lodówki i obtaczamy boki zmielonymi orzechami. dekorujemy według własnego uznania



Gotowy tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.




I gotowe.
Tort jest na prawdę wspaniały, bardzo pięknie wygląda, i super smakuje. Lekko słonawy, orzechowy krem idealnie komponuje się z kakaowo orzechowym ciastem. Wszystkim bardzo smakował a solenizantka była bardzo zadowolona. Polecam

Zapraszam jeszcze na film 


19 komentarzy:

  1. Zawsze mnie zastanawia, jak zrobić takie rurki z czekolady? efektownie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada musi być w temperaturze pokojowej, na takiej z lodówki nie wyjdą. Bierzesz czekoladę i ścinasz ją obieraczką do ziemniaków. Powstają takie rureczki :)

      Usuń

  2. Thank you so much for sharing this article with us :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie.Zrobię dla mamy na Barbórkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Widać ogrom pracy. Smak rekompensuje wysiłek. Super! ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo pracochłonny :) Dla Mamy warto :)

      Usuń
  5. Tort rewelacja,właśnie działam ��jaki może być powód,że krem jest trochę rzadki?baza i masło e tej samej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło orzechowe go zagęści. Jak postoi w lodówce powinien być ok. A nie zważył się???

      Usuń
  6. No i ja dzisiaj sprobuje,moze mi sie uda🤔🤔🤔

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam z całego serca przepis, piekłam na urodziny jest przepyszny. Masa lekko słona w połączeniu biszkoptem orzechowym sztos.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam mase dokładnie wg.przepisu ,niestety wypływa mi z ciasta .Czy 5 łyzek mąki na 800ml.mleka to nie za mało,a moze wkradł się błąd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie ma błędu. Budyń wychodzi dość gesty, po zmiksowaniu go z masłem, wychodzi fajny krem. Po dodaniu gęstego masła orzechowego wychodzi masywny, ciężki krem. Po pobycie w lodówce ładnie tężeje i można go nożem kroić.
      Albo krem się zwarzył-przez co jest rzadki, albo było coś nie tak z masłem orzechowym.
      Mogę zapytać jakiego masła orzechowego użyłaś???

      Usuń
    2. Jak sobie Pani poradziła? Po odstaniu w lodówce było OK? Mam ten sam problem niestety

      Usuń
  9. Czy można użyć gotowego budyniu z proszku? Czy jedno opakowanie wystarczy? Czy lepiej już zrobić samemu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale proponowałabym 2 budynie, tak by krem nie wyszedł za rzadki. Ja nie użyłam gotowego budyniu dlatego, ze zawsze ma on jakiś określony smak waniliowy, śmietankowy a ja chcę by był neutralny w smaku, ponieważ wiodącym smakiem tego kremu ma być masło orzechowe :)

      Usuń
  10. Chciałam zapytać, czy blaty biszkoptowe ne trzeba ponczować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane w przepisie, ze blaty biszkoptowe ponczujemy mocną herbatą, jednak jeśli nie chcemy nie trzeba tego robić :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko