poniedziałek, 4 listopada 2019

Rolada truskawkowa


 Delikatna rolada biszkoptowa przekładana kremem truskawkowym.

Dość szybka w przygotowaniu.

Truskawki można zastąpić dowolnymi, ulubionymi owocami.










Biszkopt na formę 26x40 cm


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec dodać cukier.
Do piany dorzucać po jednym żółtku.
Następnie przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Delikatnie wmieszać rózgą lub szpatułką do masy.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 190^C przez około 15 minut, do suchego patyczka.

Gorący biszkopt położyć na ściereczce, oderwać papier i szybko zwinąć go razem ze ścierką od dłuższego boku.
Ostudzić.

Krem truskawkowy:
  • 450 g truskawek
  • 185 ml śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 15 g żelatyny (zalać wodą do jej przykrycia)
Żelatynę podgrzać do jej rozpuszczenia, uważając by nie zagotować.
Truskawki zblendować.
Żelatynę rozmieszać z kilkoma łyżkami musu i wlać do masy.
Delikatnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Powoli dodawać mus truskawkowy.
Całość dokładnie wymieszać.

Ostudzony biszkopt rozwinąć.
Nałożyć krem truskawkowy i zwinąć z powrotem.
Schłodzić porządnie w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem ( u mnie lukier z dodatkiem czerwonego barwnika).
















Smacznego :)

Zachęcam do przesyłania zdjęć Waszych wypieków :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz