Drożdżówki grzebyki

4.8/5 (20 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

Drożdżówki grzebyki

Opis przepisu

Uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe i do tego szklankę mleka czy kakao… Istny smak dzieciństwa! Szczególnie o tej porze roku takie połączenie jak najbardziej wskazane… Do tego kocyk i ulubiony serial czy książka – wieczór doskonały!

Drożdżówki grzebyki to pyszne domowe drożdżówki, które zawinięte zostały w bardzo ciekawy sposób. Zapach, który unosił się dzisiaj w kuchni podczas ich pieczenia był genialny! Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo mięciutkie, delikatne i sprężyste.

Moje drożdżówki możesz wypełnić wszelkiej maści dżemami, marmoladą czy kremem czekoladowym. Ja jednak nadziałam je pysznym przysmakiem z dyni firmy Manufaktura Wielkopolska. Co ważne, ten polski produkt nie zawiera konserwantów. Posiada on lekko słodkawy posmak i do słodkiego ciasta drożdżowego pasuje idealnie. Przysmak z dyni firmy Manufaktura Wielkopolska można dodawać do sosów, zup i mięs, ale także sprawdzi się świetnie jako dodatek do kanapek czy nietypowych deserów. Jego gładka konsystencja została uzyskana dzięki procesowi rozdrabniania, zachowując przy tym wszystkie cenione w dyni wartości odżywcze i witaminy.

Przepis na: Drożdżówki grzebyki

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml ciepłej (nie gorącej!) wody

Ciasto:

  • 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 360 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Jak zrobić Drożdżówki grzebyki?


Krok 1

rozczyn

Do kubka kruszymy świeże drożdże, a następnie dodajemy łyżkę cukru, ciepłą wodę i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.


Krok 2

ciasto na drożdżówki

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłego mleka itp.)

Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 5 minut, aby ciasto było jednolite i gładkie. Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 3

przepis na drożdżówki grzebyki

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10-12 równych części. Każdą rozwałkujemy w kształt mniej więcej prostokąta o wymiarach ok. 10x25cm. Na wysokości ok.1/3 robimy nacięcia nożem (jak na zdjęciu). Na jednym brzegu nakładamy po 1 łyżce nadzienia i zwijamy ciasto w rulon (tak, aby nadzienie nie miało jak wypłynąć ze środka).


Krok 4

Robienie grzebyków

Naciętymi bokami równomiernie otulamy zrobiony rulon. Tak zwinięte drożdżówki odkładamy na ok. 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 20-23 minut. Ostudzone drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Smacznego! 


drożdżówki z dynią

Drożdżówki grzebienie

Drożdżówki z dynią

Drożdżówki grzebienie

Drożdżówki grzebyki

Drożdżówki grzebyki

Przysmak z dyni manufaktura wielkopolska

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 20

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patison
Patison
4 lat temu

Można zrobic z suchych drożdży?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Patison

oczywiście 🙂