poniedziałek, 4 listopada 2019

Koreczki śledziowe po tatarsku


Uwielbiam śledzie w każdej postaci,tym razem w sosie tatarskim i podane w formie koreczków,świetnie sprawdzą się na różnych imprezach domowych czy świętach,polecam gorąco
Zapraszam na film jak zrobić takie śledzie:



Składniki:
  • 5 filetów śledziowych a'la matjas
  • 1 cebula
  • 2 duże korniszony
  • kilka grzybków marynowanych(ok 100g)
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 3 łyżki majonezu
  • sól,pieprz
  • maggi
  • Dodatkowo:
  • malutkie pieczarki konserwowe  i mini ogóreczki korniszonki


Przygotowanie:
śledzie moczymy w wodzie przez ok 2-3 godziny,w zależności jak mocno są słone,w międzyczasie zmieniamy wodę 1 lub 2 razy.
Grzybki, korniszony i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,dodajemy majonez,śmietanę i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i odrobiną maggi,mieszamy i dodajemy odsączone już wymoczone śledzie,pokrojone w kawałeczki (takie na raz).mieszamy i odstawiamy na ok 2 godziny do lodówki ,żeby smaki się "przegryzły".Po tym czasie albo podajemy w miseczce na stół,albo nabijamy na wykałaczki mini ogóreczki korniszonki  na to 1-2 kawałki śledzia w sosie i na górę małą pieczarkę konserwową.Powyżej film jak zrobić takie śledzie krok po kroku-zobaczcie jakie to proste...
Smacznego!!

Zapraszam również na inne moje przepisy na śledzie:

ŚLEDZIK -12 SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW


1 komentarzy

  1. Uwielbiam pani przepisy i sposób w jaki pani prezętuje�� pozdrawiam serdecznie �� Ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!