Sałatka z grzybowym tortellini

Sałatka z grzybowym tortellini, to idealna propozycja na każde przyjęcie czy rodzinne spotkanie. Możecie ją również z powodzeniem przygotować na święta. Sałatka jest sycąca, pyszna i naprawdę prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować tortellini, dodać resztę składników, wymieszać i gotowe. Ja ostatnio podałam tą sałatkę na spotkanie rodzinne wraz z pyszną sałatką a la gyros. Polecam Wam obie 🙂

W moim przepisie użyłam grzybowych tortellini, ale możecie z powodzeniem wykorzystać również inne rodzaje. Tortellini, to takie mini pierożki nadziewane mięsem, grzybami, serem czy też szpinakiem. Ja zawsze mam jedno lub dwa opakowania gotowych tortellini w zapasie. Gdy się spieszę podaję je do domowego barszczu z pieczonych buraków lub robię z nimi sałatkę.

Składniki:

  • 1 opakowanie pierożków z grzybami Tortellini EkoMak
  • 3 cm pora (biała cześć)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3/4 czerwonej papryki
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • pieprz i sól do smaku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie:

Pierożki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.

Ser i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.

Dodajemy ugotowane pierożki, pokrojony w półplasterki por i kukurydzę.

W miseczce mieszamy starty ząbek czosnku. Przekładamy do reszty składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem (sałatka nie może być mdła).

Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Sałatkę przed podaniem warto schłodzić.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz