Rolada z indyka faszerowana dynią i jarmużem

Rewelacyjna rolada z udźca indyka z typowo jesiennym farszem, bo znajdziesz tu purée z dyni, jarmuż i żurawinę. Kolorowe smaczne danie na świąteczny jesienny obiad. Tym razem do przygotowania rolady zamiast filetu użyłam mięsa z indyczego udźca. Mięso jest bardziej wyraziste w smaku, smaczne i soczyste.

Rolada jest fit, bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu tylko upieczona. Do farszu użyłam wcześniej przygotowane purée z dyni, które w sezonie zawsze stoi w lodówce i czeka na kolejny pomysł, a jarmuż z żurawiną to pozostałość jarzynki z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • udziec indyczy około 1,3 kg
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • kurkuma
  • 3 łyżki purée
  • jarmuż
  • wiórki masła
  • 1 szklanka bulionu/wody do podlania

Przygotowanie:

  • z udźca wyciąć kość i zdjąć skórę (można wykorzystać do przygotowania bulionu), mięso ponacinać, tak by uzyskać jak największy płat, następnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć przyprawami, rozsmarować purée z dyni, równomiernie rozłożyć przygotowany jarmuż i dość ciasno zwinąć. Roladę ufiksować nicią kuchenną, by się nie rozwinęła
  • przygotowaną roladę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć wiórkami masła, podlać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 1 godziny, podlewając w międzyczasie kilkakrotnie sosem
  • roladę po upieczeniu wyjąć, ściągnąć nici i pokroić na plastry po około 10 minutach jak mięso odpocznie
  • sos z pieczenia można zagęścić mąką i doprawić śmietaną
  • podawać plastry mięsa z sosem z pieczenia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *