Pierogi z kapustą i grzybami uwielbiam, ale zazwyczaj robię je tylko na Wigilię 😉
W tym roku skorzystałam z wysypu grzybów i zrobiłam je również przed Świętami.
Z przepisu wychodzi ok. 45-50 pierogów (ja zrobiłam 45 dość dużych pierogów).
Ciasto:
- ok. 700 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 400 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 250 g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
- 1,5 szklanki suszonych grzybów
- woda
- 2 łyżki oleju roślinnego
Dodatkowo:
- mąka do podsypywania
- sól do posolenia wody na pierogi
- smażona cebula do okraszenia
- natka pietruszki do posypania
Farsz:
Mrożone grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki.
Suszone grzyby zalać gorącą wodą i dostawić na kilka godzin do zmięknięcia.
Kapustę przepłukać wodą na durszlaku i włożyć do dużego garnka.
Do kapusty dodać ok. 3/4 szklanki wody oraz rozmrożone grzyby.
Suszone grzyby wyjąć z wody i również dodać do kapusty.
Nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby. Można ją po trochu dodawać do kapusty.
Kapustę gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Uważać, żeby się nie przypaliła. W razie potrzeby dodawać trochę wody (najlepiej tej z moczenia grzybów).
Kiedy kapusta zmięknie, dodać olej.
Odstawić do ostudzenia.
Połowę kapusty zmielić w maszynce do mielenia o średnich oczkach.
Wymieszać z resztą przygotowanej kapusty.
Ciasto:
W gorącej wodzie rozpuścić masło.
Mąkę wsypać do miski. UWAGA: zacznijcie od ok. 600 g mąki.
Dodać do niej sól i wodę z masłem.
Wyrobić ciasto (najlepiej przy użyciu miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 700 g).
Ciasto cienko rozwałkować.
W czasie wałkowania podsypywać mąką, żeby nie przywierało do blatu.
Na ciasto nakładać łyżką farsz i wycinać pierogi.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
Pierogi gotować partiami po około 15 sztuk. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1,5-2 minuty.
Po ugotowaniu można posypać usmażoną cebulą i posypać natką pietruszki.
Dobrze smakują też odsmażone na patelni.