Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami uwielbiam, ale zazwyczaj robię je tylko na Wigilię 😉 

W tym roku skorzystałam z wysypu grzybów i zrobiłam je również przed Świętami. 

Z przepisu wychodzi ok. 45-50 pierogów (ja zrobiłam 45 dość dużych pierogów).

Ciasto:

  • ok. 700 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 400 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 250 g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 1,5 szklanki suszonych grzybów
  • woda
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania
  • sól do posolenia wody na pierogi
  • smażona cebula do okraszenia
  • natka pietruszki do posypania

Pierogi z kapustą i grzybami 4

Farsz:

Mrożone grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki.

Suszone grzyby zalać gorącą wodą i dostawić na kilka godzin do zmięknięcia.

Kapustę przepłukać wodą na durszlaku i włożyć do dużego garnka.

Do kapusty dodać ok. 3/4 szklanki wody oraz rozmrożone grzyby.

Suszone grzyby wyjąć z wody i również dodać do kapusty.

Nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby. Można ją po trochu dodawać do kapusty.

Kapustę gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Uważać, żeby się nie przypaliła. W razie potrzeby dodawać trochę wody (najlepiej tej z moczenia grzybów).

Kiedy kapusta zmięknie, dodać olej.

Odstawić do ostudzenia.

Połowę kapusty zmielić w maszynce do mielenia o średnich oczkach.

Wymieszać z resztą przygotowanej kapusty.

Pierogi z kapustą i grzybami 2

Ciasto:

W gorącej wodzie rozpuścić masło.

Mąkę wsypać do miski. UWAGA: zacznijcie od ok. 600 g mąki.

Dodać do niej sól i wodę z masłem.

Wyrobić ciasto (najlepiej przy użyciu miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 700 g).

Ciasto cienko rozwałkować.

W czasie wałkowania podsypywać mąką, żeby nie przywierało do blatu.

Pierogi z kapustą i grzybami 3

Na ciasto nakładać łyżką farsz i wycinać pierogi.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę.

Pierogi gotować partiami po około 15 sztuk. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1,5-2 minuty.

Po ugotowaniu można posypać usmażoną cebulą i posypać natką pietruszki.

Dobrze smakują też odsmażone na patelni.

Pierogi z kapustą i grzybami 5

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.