Wołowy gulasz z grzybami

mięso-w-sosie-z-grzybami

Mimo, że za oknami temperatury nad ranem zbliżają się już do zera i gdzieniegdzie pojawiają się przymrozki, to  w lasach ciągle jeszcze są grzyby. Można więc jeszcze wybrać się do lasu na spacer, a przy okazji przynieść sobie jeden smakowity składnik, który będziemy mogli wykorzystać do przygotowania obiadu.
Dziś zapraszam Was na gęsty i aromatyczny wołowy gulasz z grzybami. Wołowina i grzyby, to idealny duet na jesienny pyszny obiad.  Idealnie sprawdzi się tu także nieco czerwonego wytrawnego czerwonego wina i gęsta kremowa śmietana. Nasz gulasz możemy podać z ulubioną kaszą lub z ziemniakami.



Wołowy gulasz z grzybami
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:

  • 750 g wołowej łopatki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  •  czarny pieprz
  • sól
  • 250 g mrożonych  borowików
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •  masło klarowane do smażenia



Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle na patelni. Przekładamy do garnka, w którym będziemy dusić mięso. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki.
Mięso kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pierzem smażymy partiami na rozgrzanym maśle na patelni, aż będzie lekko złociste. Także przekładamy do garnka z cebulą. Wlewamy wino, dodajemy przyprawy, grzyby i pokrojoną marchewkę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
W szklance mieszamy dokładnie mąkę, śmietanę i odrobinę wody, tak, aby nie było grudek. Wlewamy także 2-3 łyżki sosu z duszenia mięsa, aby śmietanę zahartować. Szybko mieszamy, a następnie wlewamy do mięsa, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy sos zgęstnieje,  nasze danie przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką w towarzystwie kaszy lub ziemniaków.





Komentarze

Prześlij komentarz