Szarlotka z wiśniową pianką

Szarlotka z wiśniową pianką. Dziś zapraszam Was na pyszną szarlotkę z wiśniową pianką. Idealna na każdą okazję, jak i bez 😉 Pyszna, prosta w przygotowaniu i ta wyjątkowa pianka… Moja córeczka uwielbia tą piankę ze względu na smak i kolor. No cóż… ona kocha wszystko co różowe 😉

Tym razem ciasto przygotowałam na przyjazd rodziny. Zostawiam Wam przepis i wracam do kuchni, bo dziś mam w planach przygotowanie jeszcze kilu smakołyków. Na początek sałatka z tortellini.

A jeśli szukacie innych szybkich i pysznych przepisów na ciasta, to zajrzyjcie do kategorii Ciasta.

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 2 szkl. tortowej TOTA i 0,5 szklanki krupczatki TOTA)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek jaj klasy M

Na piankę:

  • 4 białka jaj klasy M
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 1 opakowanie budyniu wiśniowego (40 g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Na masę jabłkową:

  • około 1,5 kg jabłek*
  • około 2 łyżki płynnego miodu
  • mielony cynamon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

*można dać więcej. Ja zmieszałam gruszki azjatyckie (tzw. jabłko-gruszki) ze zwykłymi jabłkami

Przygotowanie:

Jabłka lub jabłko-gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy na patelnie, dodajemy sok z cytryny. Dodajemy płynny miód i całość posypujemy cynamonem (ilość zależna od upodobań smakowych). Jabłka smażymy co jakiś czas mieszając, aż do powstania a la musu. Pod koniec próbujemy i opcjonalnie dodajemy cynamonu lub dosładzamy do smaku. Rada: Jeśli jabłka nie rozpadną się ładnie możemy je (jak są jeszcze ciepłe) dokładniej rozgnieść. Odstawiamy naszą masę jabłkową do przestudzenia.

Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka jaj i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę (lub na krócej do zamrażalnika).

Rozgrzewamy nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Odrywamy około 2/3 ciasta i wykładamy nim spód. Spód dziurkujemy widelcem.

Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy spód na złoty kolor około 12-15 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika).

W tym czasie przygotowujemy piankę budyniową. Białka jaj dokładnie ubijamy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy proszek budyniowy, cały czas miksując. Pod koniec dolewamy cienką strużką olej, miksujemy.

Wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na podpieczony spód wykładamy nasz jabłkowy mus, wyrównujemy. Na to delikatnie wylewamy różową piankę.

Wyciągamy resztę ciasta z lodówki. Odrywamy małe kawałki ciasta w palcach tworząc cienkie łatki. Układamy je obok siebie na wiśniowej piance.

Ciasto wkładamy do piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 40-45 minut do ładnego zarumienienia ciasta z wierzchu.

Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy dopiero, gdy ciasto wystygnie.

Smacznego

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl Tu znajdziesz również informacje o RABATACH

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz