środa, 30 października 2019

Kokosowe fale Dunaju

Kokosowe fale Dunaju - mięciutkie ciasto z kulkami twarogowymi.

Pięknie się prezentuje i oczywiście obłędnie smakuje.







Ciasto na blachę 23x23cm


Kulki kokosowe:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżeczki kaszy manny
Twaróg rozdrabniamy.
Dodajemy aromat, cukier i żółtka.
Ugniatamy.
Wiórki malaksujemy lub blendujemy i łączymy z masą.
Na koniec dodajemy kasze mannę i całość porządnie ugniatamy.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Schładzamy w lodówce.

Kulki kokosowe możemy przygotować dzień wcześniej.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka 

Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy jajka i śmietanę. Porządnie miksujemy.
Do masy przesiewamy suche składniki i całość mieszamy.

Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i mleko.
Mieszamy.


Do blachy (23x23) wyłożonej papierem wylewamy jasne ciasto.
Robimy łyżką kleksy z ciemnego ciasta w równych odstępach i zatapiamy w nich kulki.

Pieczemy w 180^C około 30-35 minut (do suchego patyczka).

Krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody 
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dostawiamy na 10 minut  do napęcznienia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu lub w mikrofalówce.
Studzimy.
Wlewamy do ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy.
Krem wykładamy na wystudzone ciasto.

Wierzch posypujemy posypką lub gorzkim kakao.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz