Babcina pomidorowa z tartym ciastem

Teraz pomidorową najczęściej robi się ze świeżych pomidorów lub z pasaty. Jednak kiedy byłam mała najczęściej była ona z koncentratu pomidorowego. Do dziś pamiętam i uwielbiam pomidorówkę, którą robiła moja babcia. Wiem, że niektórzy mogą ją skrytykować, ale babcina pomidorowa z tartym ciastem według tego przepisu to dla mnie najsmaczniejsza wersja tej zupy! No i nie ma odwiecznego problemu: pomidorowa z ryżem, czy z makaronem? 😀

Babcina pomidorowa z tartym ciastem

Składniki:

  • 1-2 kości schabowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka gałązek lubczyku (można pominąć)
  • 3-4 liście laurowe
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 6-8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól

Tarte ciasto:

  • szklanka mąki + trochę do podsypania
  • jajko
  • sól

Rozpoczynamy od przygotowania bulionu. Myjemy kości i zalewamy je około 2 litrami wody. Pozostawiamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Później dorzucamy obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie dodajemy łodygi selera, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość solimy, na początku około łyżką soli. Gotujemy na średnim ogniu około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zupę przecedzamy zostawiając sam czysty bulion.

W rondelku roztapiamy masło. Następnie dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Chwilę podgrzewamy mieszając, aż składniki się połączą. Później dodajemy go do zupy i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą.

Gotową zupę ściągamy z ognia i doprawiamy zahartowaną śmietaną. Czyli do śmietany dodajemy najpierw 3-4 łyżki gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy doprawiamy nią zupę.

W czasie kiedy gotuje się zupa, przygotowujemy tarte ciasto. Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i sól. Następnie zagniatamy dość twarde ciasto. Gotowe ścieramy na tarce o grubych oczkach (co jakiś czas można obtoczyć je w mące, żeby nie kleiło się bardzo do tarki). Kluseczki rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, żeby się nie skleiły. W dużym garnku doprowadzamy osoloną wodę do wrzenia. Wrzucamy tarte ciasto i gotujemy około 5 minut do pożądanej twardości. Gotowe kluseczki odcedzamy. 

Zupę podajemy z tartymi ciastem, pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.